Suomen Kilpailuvirasto on hyväksynyt oy Esso ab:ta koskevat yritysjärjestelyt - verkostosuunnitelma julkistettu

LEHDISTÖTIEDOTE Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK Julkaisuvapaa 18.1.2007, klo 12.00

Suomen Kilpailuvirasto on hyväksynyt oy Esso ab:ta koskevat yritysjärjestelyt. Päätökset koskevat sekä SOK:n ja ExxonMobil Corporationin 12.12.2006 sopimaa kauppaa oy Esso ab:n osakkeiden myynnistä SOK:lle että SOK:n ja St1 Holding Oy:n välillä 18.12.2006 sovittua oy Esso ab:n osakkaiden jatkokauppaa.

Kilpailuviranomaisten hyväksynnän saatuaan SOK ja St1 Holding ovat tänään julkistaneet Esson huoltamoita koskevan verkostosuunnitelman, joka on kokonaisuudessaan luettavissa SOK:n ja St1:n verkkosivuilta. Verkostosuunnitelman mukaan Esson noin 200 jakelupisteestä 44 huolto- ja automaattiasemaa siirtyy S-ryhmän alueosuuskaupoille sen jälkeen, kun Esson huoltamoyrittäjien yhteistoimintasopimukset oy Esso ab:n kanssa ovat umpeutuneet. Siirtyvät huoltoasemat muutetaan ABC-liikenneasemiksi.

Järjestelyyn liittyen oy Esso ab:n polttonesteiden hankintatoiminnot myydään SOK:n tytäryhtiölle North European Oil Trade Oy:lle (NEOT).

"Uusien liikenneasemien myötä kasvatamme ABC-ketjun verkostoa ja parannamme S-ryhmän asiakasomistajien palvelutarjontaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Siirtymisaikana kunnioitamme yhteistyösopimuksia", ABC-liiketoiminta-alueen ja polttonestekaupan johtaja Heikki Strandén toteaa.

" NEOT-kaupan myötä varmistamme tehokkaan hankinnan polttonestekaupassa. Näin S-ryhmä turvaa kilpailukykyisen hintatason sekä mahdollisuuden hankkia polttonesteitä myös tulevaisuudessa omaehtoisesti ", Strandén korostaa.

Valtaosa Esson jakelupisteistä eli noin 150 yksikköä suunnitellaan liitettäväksi osaksi St1 -ketjua nykyisiä yhteistyösopimuksia kunnioittaen. Kilpailuviranomaisten päätös ei vaikuta Esson muihin osiin eli polttoöljy-, nestekaasu- ja ilmailutoimintoihin, jotka yhdistetään St1-yhtiön kehittämiin uusiin konsepteihin, muun muassa sähkömyyntiin.

"Kun Esson huolto- ja automaattiasemat yhdistetään St1 -ketjuun, syntyy kilpailukykyinen ja kattava suomalaisista autoilijoista ja ammattiliikenteestä huolehtiva ketju", toteaa St1 -ketjun pääomistaja Mika Anttonen. Hän lupaa myös yrityksille uudenlaisia energiaratkaisuja, kun Esson ja St1 -yhtiön palvelupaketit yhdistetään. St1 kehittää muun muassa omaa biopolttoainetuotantoa.

Aiemmin ilmoitetun mukaisesti ExxonMobil jatkaa Suomessa voiteluaineiden, kemikaalien ja bitumin myyntiä ja markkinointia, ja näissä toiminnoissa työskentelevä henkilöstö siirtyy Mobil Oil oy ab:n palvelukseen.

Kilpailuviraston päätöksen lisäksi yritysjärjestelyjen toteutuminen vaatii sovittujen kaupan ehtojen täyttymistä, joista tärkein on oy Esso ab:n ja uuden omistajan, St1:n tietojärjestelmien yhtenäistäminen. Tämän arvioidaan valmistuvan kesään mennessä.

Sekä SOK että St 1 Holding ovat ilmoittaneet, että ne pystyvät yritysjärjestelyssä turvaamaan Esson nykyisen henkilöstön työpaikat.

Lisätietoja antaa:Heikki Strandén, SOK, johtaja, ABC-liiketoiminta-alue ja polttonestekauppa, puh .+ 358 10 76 80800, heikki.stranden@sok.fi

Mika Anttonen, puh. +358 40 500 9798, mika.anttonen@st1.fiSakari Toivola, toimitusjohtaja, oy Esso ab, +358 10 557 11,

e-mail: sakari.toivola@exxonmobil.com

www.s-kanava.fi
www.st1.fi

S-ryhmä koostuu alueosuuskaupoista ja SOK:sta (Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta) tytäryhtiöineen. S-ryhmä tarjoaa palveluita market-, liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa, tavaratalo- ja erikoisliiketoimintakaupassa, hotelli- ja ravintolakaupassa, auto- ja autotarvikekaupassa sekä maatalouskaupassa. S-ryhmän vähittäismyynnin odotetaan olevan tänä vuonna 9 800 miljoonaa euroa. S-ryhmä kokonaisuudessaan työllistää noin 32 000 henkeä. Lisää tietoa: www.s-kanava.fi

North European Oil Trade Oy (NEOT) on SOK:n ja Greeni Oy:n yhteisesti omistama polttonesteiden hankintayhtiö. Yhtiön tavoitteena on suhteellisen kilpailukyvyn luominen asiakasketjuilleen, kuten ABC-ketjulle.

S-ryhmän omistamalla ABC-ketjulla on 81 liikennemyymälää ja 206 ABC-automaattiasemaa. Tavoitteena on laajentaa S-ryhmän asiakasomistajia palveleva ABC-ketju koko maan kattavaksi.

Mika Anttosen liiketoimintakonserniin kuuluvat mm. Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa toimiva St1-jakeluasemaketju sekä vähemmistöosuus North European Oil Trade Oy:stä. St1-ketju noudattaa voimakasta kasvu- sekä kansainvälistymisstrategiaa.

Takaisin ylös