St1 avaa etanolin absolutointitehtaan Haminaan

St1:n bioetanolin hajautettu tuotantokonsepti täydentyy Haminaan valmistuneella absolutointilaitoksella. Laitoksen avaa tänään Helsingissä pidettävissä etäavajaisissa ympäristöministeri Paula Lehtomäki. Haminassa tullaan väkevöimään St1:n hajasijoitettujen Etanolix® –tuotantoyksiköiden jätteestä valmistettu bioetanoli.

Haminan satama-alueella sijaitsevan absolutointilaitoksen vuosikapasiteetti on 44 miljoonaa litraa 99,8- prosenttista bensiiniin lisättävää bioetanolia. Investoinnissa on jo valmistauduttu kapasiteetin kaksinkertaistamiseen. Haminan absolutointilaitoksen avaaminen antaa lähtölaukauksen myös uusille polttonestehankkeille. St1 työstää parhaillaan korkeaseosbiopolttoainetta, jonka pääkomponentti on kotimaisista jätteistä valmistettu etanoli.

St1:n bioetanolin innovatiivinen Etanolix® -tuotantokonsepti perustuu hajautettuun tuotantoon, jossa bioetanolin tuotanto ja väkevöinti on erotettu toisistaan. Etanolix® -tuotantoyksiköt rakennetaan paikoille, joissa sopivaa käymiskelpoista jätettä syntyy. Yhtiöllä on tuotannossa jo yksiköt Lappeenrannassa sekä Närpiössä. Kahden seuraavan vuoden aikana tullaan Suomeen rakentamaan yhteensä parikymmentä yksikköä. Tuotantoyksiköissä jätteestä tehdään 85-prosenttista bioetanolia, joka väkevöidään nyt valmistuneessa Haminan absolutointilaitoksessa. Väkevöinnin jälkeen 99.8-prosenttinen bioetanoli on sellaisenaan valmista sekoitettavaksi bensiiniin. Jo tänä kesänä suomalaisten autojen tankkeihin päätyy kotimaisista jätteistä valmistettua etanolia.

St1:n hajautettu tuotantokonsepti on ylivertainen fossiilisten hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja jätteiden hyödyntämisessä. Prosessin tarvitseman lämmön tuottamiseen käytetään joko Etanolix® -yksikköön integroidun tuotantolaitoksen ylijäämälämpöä tai uusiutuvaa energiaa ja hajautettu tuotanto vähentää mm. raaka-aineen kuljetustarvetta. Käyttämällä biojätettä raakaaineena, St1 pystyy jalostamaan liikennepolttonesteen biokomponentin puhtaimmalla tavalla maailmassa. Kemianteollisuus ry myönsi huhtikuussa innovaatiopalkinnon hajautetun tuotannon Etanolix®-menetelmälle.

Jätteiden lajittelu on edellytys niiden tehokkaalle hyödyntämiselle energiatuotannossa. St1:n jo käytössä oleva teknologia pystyy jatkossa hyödyntämään erilaisia jäteraaka-aineita etanolin valmistuksessa. Seuraavan sukupolven yksiköt tulevat käyttämään raaka-aineenaan mm. erilliskerättävää biojätettä, kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan pakkauksia sekä olkea. Nämä raaka-aineet moninkertaistavat hajautetun konseptin mahdollisuudet.

St1:n hajautetun tuotannon konsepti on myös kiinnostava vientituote. St1 ja Mitsui Engineering & Shipbuilding CO., LTD - MES ovat allekirjoittaneet esisopimuksen yhteisyrityksen perustamisesta Japaniin. Perustettava yhteisyritys tulee luomaan Japaniin elintarviketeollisuuden jätteitä hyödyntävää etanolin valmistuskapasiteettiä käyttäen St1:n Etanolix® -teknologiaa. St1:lle perustettava yhteisyritys on tärkeä päänavaus Japanin vaativilla markkinoilla.

St1:n visio on olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Vision hengessä St1 panostaa myös vahvasti tuulivoiman rakentamiseen ja myyntiin. Kesäkuussa käynnistyneellä pellettimyynnillä yhtiö vahvistaa asemaansa uusiutuvien polttoaineiden markkinoilla.

Lisätietoja:
Mika Anttonen, St1-konserni, hallituksen puheenjohtaja
+358 40 500 9798, mika.anttonen(at)st1.fi
Kim Wiio, St1 Oy, toimitusjohtaja
+ 358 44 567 8964, kim.wiio(at)st1.fi
Antti Pasanen, St1 Biofuels Oy, keksijä
+358 40 7621 388, antti.pasanen(at)st1.fi
Mika Jokinen, St1 Biofuels Oy, projektijohtaja
+ 358 400 468 151, mika.jokinen(at)st1.fi
www.st1.fi

St1 energiayhtiö toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2 -hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiöllä on yli 400 jakeluasemaa Suomessa, 44 jakeluasemaa Ruotsissa ja 6 jakelupistettä Puolassa. St1 myy myös sähköä kuluttajille ja pienyrityksille sekä lämmitysöljyä ja pellettejä laajamittaisesti kaikkialle Suomeen. Lentopolttoaineita St1 jakelee Helsinki-Vantaalla, Tampereella ja Vaasassa. Liikennepolttoaineiden hankinnassa yhtiöllä on S-ryhmän kanssa yhteisyritys North European Oil Trade Oy. St1-konsernin liikevaihto ylittää tänä vuonna 1 mrd euroa. Vakinaisessa työsuhteessa olevia työntekijöitä on reilut 130.

Mitsui Engineering & Shipbuilding CO., LTD – MES on teknologiakonserni, joka toimii monella toimialalla: kierrätysteknologia, infrastruktuurin rakennustoiminta, koneenrakennus, IT:hen liittyvät toiminnot, telakat, erilaisten tehtaiden suunnittelu ja rakentaminen, logistiikan ja energian järjestelmien suunnittelu ja toteutus sekä monessa muussa. MES on perustettu 1917 ja sen pääkonttori on Tokiossa. MESin konsolidoitu myynti oli 622,800 miljoonaa jeniä (2006). Konsernissa työskentelee 9434 henkilöä (31.3. 2007).
Takaisin ylös