St1:n ETANOLIX®-tuotantokonsepti voitokkaana Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan INNOSUOMI 08 –kilpailussa

Energiayhtiö St1 palkittiin tänään Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan INNOSUOMI 08 –kilpailussa ja kilpailukonsepti ’Paikallisesta jätteestä liikenteen biopolttoainetta St1:n Etanolix®-menetelmällä’ on myös ehdokkaana myöhemmin jaettavalle valtakunnalliselle palkinnolle.

St1:n Etanolix®-tuotantokonsepti perustuu hajautetun tuotannon ideaan, jossa bioetanolin tuotanto ja väkevöinti on erotettu toisistaan. Etanolix®-tuotantoyksiköt rakennetaan paikoille, joissa syntyy sopivaa käymiskelpoista jätettä. Yhtiöllä on jo tuotannossa yksiköt Lappeenrannassa, Närpiössä sekä Haminassa ja seuraavat yksiköt valmistuvat ensi vuoden alussa Lahteen ja Vantaalle. Seuraavan kahden vuoden aikana on tavoitteena saada Suomessa tuotantoon parikymmentä tuotantoyksikköä.

St1:n hajautettu tuotantokonsepti on ylivertainen fossiilisten hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä ja jätteiden hyödyntämisessä. Prosessin tarvitseman lämmön tuottamiseen käytetään joko Etanolix®-yksikköön integroidun tuotantolaitoksen ylijäämälämpöä tai uusiutuvaa energiaa ja hajautettu tuotanto vähentää mm. raaka-aineen kuljetustarvetta. Käyttämällä biojätettä raaka-aineena, St1 pystyy jalostamaan liikennepolttonesteen biokomponentin puhtaimmalla tavalla maailmassa. Kemianteollisuus ry myönsi huhtikuussa innovaatiopalkinnon hajautetun tuotannon Etanolix®-menetelmälle.

St1:n hajautetun tuotannon konsepti on myös kiinnostava vientituote. St1 ja Mitsui Engineering & Shipbuilding CO., LTD - MES ovat allekirjoittaneet esisopimuksen yhteisyrityksen perustamisesta Etanolix®-bioetanolituotantokapasiteetin luomiseksi Japaniin. Samoin tänä vuonna St1 ja Marquard & Bahls ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen yhteisyrityksestä, joka tulee tuottamaan Etanolix®-teknologialla bioetanolia jätteestä Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

Jätteiden lajittelu on edellytys niiden tehokkaalle hyödyntämiselle energiatuotannossa. St1:n jo käytössä oleva teknologia pystyy jatkossa hyödyntämään erilaisia jäteraaka-aineita etanolin valmistuksessa. Tavoitteena on vuoden 2009 aikana ottaa käyttöön bioetanolia tuottava uuden sukupolven laitostyyppi Bionolix®, joka käyttää raaka-aineenaan erilliskerättyä biojätettä. Tämä mahdollistaa myös kotitalouksien biojätteen hyödyntämisen liikenteen biopolttoainetuotannossa. Seuraavan sukupolven yksiköt tulevat käyttämään raaka-aineenaan mm. kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan pakkauksia sekä olkea. Uudet raaka-aineet moninkertaistavat hajautetun konseptin mahdollisuudet biopolttoainetuotannossa.

”Olemme erittäin ylpeitä tänään saamastamme palkinnosta. On todella hienoa, että INNOSUOMI on vauhdittamassa ilmaston muutoksen torjumista. Ympäristötekojen aika on nyt - jokainen voi olla näissä yhteisissä talkoissa mukana”, sanoo St1 Biofuels Oy:n toimitusjohtaja Mika Aho.

Lisätietoja:
www.st1.fi
Mika Aho, St1 Oy, toimitusjohtaja
+ 358 50 500 2072, mika.aho@st1.fi

St1-energiayhtiö toteuttaa toiminnassaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia ympäristöä säästäviä biopolttoaineratkaisuja. Visionsa hengessä yhtiö mm. tekee jätteestä bioetanolia. St1:n bioetanolin hajautetun tuotannon Etanolix®-menetelmä sai tänä vuonna Kemianteollisuus ry:n innovaatiopalkinnon. Yhtiöllä on jakeluasemia Suomessa yli 400, Ruotsissa 44 ja Puolassa 7. St1:n energiatuote- ja -palveluvalikoimaan kuuluu myös sähkö, lämmitysöljy, pelletit ja lentopolttoaineet. Yhtiö panostaa vahvasti tuulivoimaan. Liikennepolttoaineiden hankinnassa yhtiöllä on S-ryhmän kanssa yhteisyritys North European Oil Trade Oy. St1-konsernin liikevaihto ylittää tänä vuonna 1 mrd euroa. Vakinaisessa työsuhteessa olevia työntekijöitä on reilut 150.

Takaisin ylös