St1 Biofuels voitti hopeaa European Environmental Press Award 2008 “Environmental Innovation for Europe” -kilpailussa

St1 Biofuels Oy:n innovatiivinen Etanolix®-teknologia, joka tuottaa bioetanolia jätteistä, voitti hopeaa Lyonissa tänään ratkenneessa EEP Award ‑kilpailussa. Kilpailussa palkitaan eurooppalaisia yrityksiä, jotka ovat osallistuneet ympäristön parantamiseen ympäristöteknologisilla innovaatioillaan.

EEP Award – Environmental Innovation for Europe -kilpailun järjestää vuosittain ympäristömediajärjestö European Environmental Press (EEP). Järjestöön kuuluu 17 ympäristöalan lehteä, joita lukee yhteensä 450 000 alan ammattilaista. Suomesta järjestöön kuuluu Uusiouutiset. Kilpailu järjestetään yhteistyössä ranskalaisten Pollutec-messujen ja eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen liiton EFEAP:n kanssa.

St1 Biofuels sai kilpailun tuomaristolta huippupisteet konseptinsa omaperäisyydestä, innovatiivisesta suunnittelusta ja edistymisestään teknologian kehittämisessä. Tuomaristo kiitti myös sitä, että yritys on ratkaissut tärkeän ympäristöongelman ja että sillä on todellinen vaikutusmahdollisuus Euroopassa. Lisäksi polttoainetta jätteistä tuottavaa konseptia voivat hyödyntää myös kolmannet osapuolet, jotka hyötyvät luotettavasta, tehokkaasta ja laadukkaasta teknologiasta.

St1 Biofuelsin voittoisa Etanolix®-teknologia on ainutlaatuinen tapa tuottaa liikenne­polttoaineena käytettävää etanolia jätteestä. Se vähentää kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrää ja korvaa fossiilista liikenteen polttoainetta. Etanolix®-menetelmällä tuotettu bioetanoli on elinkaaripäästöiltään maailman puhtainta.

Teknologiassa käytetään hajautettua tuotantoa, jossa bioetanolin tuotanto ja väkevöinti on erotettu toisistaan. Modulaarinen pienen mittakaavan teknologia on helppo rakentaa, ja sen voi sijoittaa jätteen syntypaikan lähelle, jolloin raaka-aineen kuljetustarve vähenee. Raaka-aineina käytetään elintarviketeollisuuden sivutuotteita ja jätteitä. Prosessin sivutuotteina syntyy rehua ja lannoitteita. Prosessin energiankulutus on hyvin vähäistä, ja energian tuottamiseen käytetään uusiutuvia lähteitä. Pienissä tuotantolaitoksissa syntyvä 85 %:nen bioetanoli väkevöidään 99,8 %:n vahvuuteen St1:n erillisessä väkevöintilaitoksessa Haminassa. Väkevöity bioetanoli on valmista tämän jälkeen sekoitettavaksi bensiinin joukkoon. 

St1:llä on jo kolme Etanolix®-tuotantolaitosta toiminnassa ja vuoden 2009 alkupuoliskolla otetaan käyttöön kaksi uutta yksikköä. Vuoteen 2014 mennessä tavoitteena on rakentaa Suomeen yhteensä 15-20 yksikköä. Ensi vuonna saadaan käyttöön myös uusi laitostyyppi BionolixTM, jossa raaka-aineena käytetään kotitalouksien ja kauppojen erilliskerättyä biojätettä.

St1:n hajautetun tuotannon konsepti kiinnostaa myös kansainvälisesti. Yritys on jo allekirjoittanut aiesopimukset yhteisyrityksistä Saksaan ja Japaniin.

St1:n bioetanolin hajautetun tuotannon Etanolix®-menetelmä on saanut aiemmin tänä vuonna Kemianteollisuus ry:n innovaatiopalkinnon sekä Uudenmaan INNOSUOMI 08 –palkinnon.

Lisätietoja:

Mika Aho, St1 Biofuels Oy, toimitusjohtaja
+ 358 50 500 2072, mika.aho(at)st1.fi
Patrick Pitkänen, St1 Biofuels Oy, Liiketoimintojen kehitys
+358 40 7756 200, patrick.pitkanen(at)st1.fi

Suomalainen St1 energiayhtiö toteuttaa visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Vahva kasvun painopiste on konserniin kuuluvassa St1 Biofuels Oy:ssä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia ympäristöä säästäviä biopolttoaineratkaisuja. Yhtiöllä on jakeluasemia Suomessa yli 400, Ruotsissa 44 ja Puolassa 8. St1:n energiapalveluvalikoimaan kuuluu mm. myös sähkö, lämmitysöljy, pelletit ja lentopolttoaineet. Yhtiö panostaa vahvasti tuulivoimaan. Liikennepolttoaineiden hankinnassa yhtiöllä on S-ryhmän kanssa yhteisyritys North European Oil Trade Oy. St1-konsernin liikevaihto ylittää tänä vuonna 1 mrd euroa. Vakinaisessa työsuhteessa olevia työntekijöitä on reilut 150.


Takaisin ylös