Tasavallan presidentin INNOSUOMI 2008 –palkinto St1 Biofuels Oy:lle

Energiayhtiö St1 Oy:n konsepti ’Jätteestä liikenteen biopolttoainetta St1:n Etanolix®-menetelmällä’ on voittanut vuoden 2008 valtakunnallisen INNOSUOMI-palkinnon. Tasavallan presidentti Tarja Halonen luovutti St1:lle INNOSUOMI -veistoksen ja kunniakirjan Innopäivänä 16.12. Helsingissä.

Etanolix®-menetelmä perustuu hajautettuun tuotantoon, jossa pienet, modulaariset tuotantolaitokset sijoitetaan etanolituotannon raaka-ainelähteen eli jätteen lähelle. Etanolix®-laitosten tuotantoprosessissa syntyy bioetanolin lisäksi sivutuotteina rehua, lannoitetta ja kiinteää biopolttoainetta. Pienissä tuotantolaitoksissa syntyvä 85 %:nen bioetanoli väkevöidään 99,8 %:n vahvuuteen St1:n erillisessä väkevöintilaitoksessa Haminassa. Väkevöity bioetanoli on valmista sekoitettavaksi bensiinin joukkoon. Innovaatiolla on suomalainen patentti sekä patenttihakemuksia maailmanlaajuisesti.

Etanolix®-menetelmä on tehokas työkalu ilmastonmuutoksen torjunnassa. Etanolix®-laitoksen lämpöenergia tuotetaan uusiutuvalla energialla tai raaka-ainetuottajan tuotantoprosessin ylijäämälämmöllä. Menetelmä vastaa konkreettisesti koko EU:n jäte- ja päästöongelmaan: se vähentää kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrää ja korvaa fossiilista liikenteen polttoainetta.

Yrityksellä on jo kolme Etanolix®-laitosta ja vuoteen 2014 mennessä tavoitteena on rakentaa Suomeen yhteensä 15–20 yksikköä. Ensi vuonna valmistuva seuraava laitostyyppi BionolixTM hyödyntää bioetanolin raaka-aineena kotitalouksien ja kauppojen erilliskerättyä biojätettä. Tuotekehityksessä olevat tulevaisuuden laitostyypit hyödyntävät raaka-aineenaan mm. teollisuuden pakkauksia ja olkea.

St1 Biofuels Oy on allekirjoittanut esisopimukset yhteisyrityksen perustamisesta Japaniin ja Keski-Eurooppaan.

Lisätietoja:

Mika Aho , St1 Biofuels Oy, toimitusjohtaja
+358 50 500 2072, mika.aho(at)st1.fi

St1 energiayhtiö toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ulottuvat energiakonsultoinnista lämmöntuotantolaitteisiin ja tuulivoimaan. Liikennepolttoaineiden hankinnassa yhtiöllä on S-ryhmän kanssa yhteisyritys North European Oil Trade Oy. Yhtiöllä on jakeluasemia Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa yhteensä yli 450. St1-konserni työllistää reilut 150 henkilöä ja sen liikevaihto ylittää tänä vuonna 1 mrd. euroa.

Visionsa hengessä St1 tekee jätteestä bioetanolia hajautetun tuotannon Etanolix®-menetelmällään, joka on saanut tänä vuonna Kemianteollisuus ry:n innovaatiopalkinnon, Uudenmaan INNOSUOMI 08 –palkinnon sekä hopeasijan European Environmental Press Award 2008 –kilpailussa.
Takaisin ylös