St1:n viides bioetanolin Etanolix®-valmistuslaitos Hartwall Lahden yhteyteen

Suomalainen energiayhtiö St1 aloittaa bioetanolin Etanolix®-valmistuslaitoksen rakentamisen Hartwallin Lahden tuotantolaitoksen yhteyteen. Bioetanolilaitos käyttää raaka-aineenaan Päijät-Hämeen Viljaklusterin toimijoiden tuotannosta syntyviä sivutuotteita. Hartwallilta bioetanolin raaka-aineeksi menevät tuotannosta yli jäävä hiiva sekä juomanvalmistuksen ylijäämänesteet.
 
St1:n Etanolix®-konsepti perustuu hajautetun tuotannon ideaan, jossa bioetanolin tuotanto ja väkevöinti on erotettu toisistaan. Etanolix®-yksiköissä biojätteestä ja elintarviketeollisuuden sivujakeista tehdään 85-prosenttista bioetanolia. Se kuljetetaan väkevöitäväksi St1:n Haminan absolutointilaitokseen. Väkevöinnin jälkeen 99.8-prosenttinen bioetanoli on sellaisenaan valmista sekoitettavaksi bensiiniin.
 
Yhtiöllä on jo tuotannossa Etanolix®-yksiköt Lappeenrannassa, Närpiössä ja Haminassa. Vantaalle valmistuvan neljännen yksikön rakennustyöt aloitettiin viime vuoden lopulla. Lahden Etanolix®-yksikön valmistuminen ajoittuu kesäkuun alkuun. St1:n suunnitelmissa on rakentaa Suomeen 10-15 Etanolix®-laitosta.
 
Etanolix®-tuotantoyksiköt rakennetaan paikoille, joissa syntyy sopivaa käymiskelpoista jätettä. Lahden yksikkö saa raaka-aineensa Päijät-Hämeen Viljaklusterin toimijoiden tuotannosta syntyvistä biosivujakeista. Usean toimijan yhteistyöllä bioetanolilaitos saa riittävästi raaka-ainetta ja pystyy toimimaan tehokkaasti ja taloudellisesti. Päijät-Hämeen Viljaklusteriin kuuluvat Fazer Leipomoiden Lahden leipomo, Fazer Mylly, Hartwall, Hollolan Hirvi, Lammin Sahti, Teerenpeli yhtiöt, Polttimo Yhtiöt, Sinuhe sekä Vääksyn Mylly.
 
”Lahden Etanolix®-yksikkö on hieno konkreettinen esimerkki sekä hajautetusta energiantuotannosta että usean yrityksen yhteistyöstä. Yksikkö on integroitu Hartwallin Lahden tehtaan prosesseihin, mutta se saa lisäksi raaka-ainetta myös lähiseudulta. Näin maksimoidaan tehokkaasti raaka-aineen saanti ja minimoidaan sen kuljetustarve”, toteaa St1 Biofuels Oy:n toimitusjohtaja Mika Aho.
 
"Hartwallin tavoitteena on olla juoma-alan vastuullisin toimija. Koko Hartwall Lahden tuotantolaitos on rakennettu ottaen ympäristö huomioon. Laitoksen laitteiden ja prosessien valinnassa on kiinnitetty erityistä huomiota niiden veden- ja energiakulutukseen ja pääenergialähteemme on maakaasu. Käyttämämme pakkausmateriaalit hyödynnetään tehokkaasti uudelleen. Bioetanolilaitoksen myötä orgaaninen jäte hyödynnetään entistäkin tehokkaammin", Hartwall tuotanto- ja toimitusketjusta vastaava johtaja Timo Seppä kertoo.
 
"Nykyisin Hartwallin Lahden panimolta syntyvä ylijäämähiiva menee rehuteollisuudelle. Tulevassa Etanolix®-prosessissa ylijäämähiivasta otetaan etanoli talteen, minkä jälkeen jäljelle jäävä hiivan kuiva-aine voidaan edelleen hyödyntää rehuteollisuudessa. Juomanvalmistuksen ylijäämänesteistä sokeria sisältävät ohjataan Etanolix®-prosessin käymisosioon, jolloin sokerit käyvät hiilidioksidiksi ja etanoliksi. Alkoholipitoiset juomajäänteet voidaan käsitellä kuten ylijäämähiiva", Hartwallin tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö Jorma Rasi kertoo.
 
Patentoidulla prosessillaan St1 pystyy jalostaman liikennepolttonesteen biokomponentin puhtaimmalla tavalla maailmassa. Etanolix®-prosessin alhainen hiilidioksiditase paranee Lahden yksikössä entisestään, sillä käymisvaiheesta otetaan hiilidioksidi talteen ja se puhdistetaan Hartwall Lahden hiilidioksidin talteenottolaitoksessa. Puhdistettua hiilidioksidia käytetään edelleen juomien valmistukseen.
 
St1 rakentaa tänä vuonna myös seuraavan bioetanolituotannon laitostyypin. BionolixTM tulee käyttämään raaka-aineenaan kotitalouksien ja kauppojen erilliskerättyä biojätettä. Suunnitteluvaiheessa olevat seuraavan sukupolven yksiköt tulevat hyödyntämään raaka-aineenaan mm. kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan pakkauksia sekä olkea. Uudet raaka-aineet moninkertaistavat hajautetun konseptin mahdollisuudet biopolttoainetuotannossa.
 
Lisätietoja:
 
Mika Aho, St1 Biofuels Oy, toimitusjohtaja
+ 358 50 500 2072, mika.aho(at)st1.fi
 
Jorma Rasi, Oy Hartwall Ab, tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö
puh. 020 717 6235, jorma.rasi(at)hartwall.fi
 
 
St1 energiayhtiö toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ulottuvat energiakonsultoinnista lämmöntuotantolaitteisiin ja tuulivoimaan. Liikennepolttoaineiden hankinnassa yhtiöllä on S-ryhmän kanssa yhteisyritys North European Oil Trade Oy. Yhtiöllä on jakeluasemia Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa yhteensä yli 450. St1-konserni työllistää reilut 150 henkilöä ja sen liikevaihto ylittää tänä vuonna 1 mrd. euroa.
 
Visionsa hengessä St1 tekee jätteestä bioetanolia hajautetun tuotannon Etanolix®-menetelmällään, joka on saanut Kemianteollisuus ry:n innovaatiopalkinnon, Tasavallan presidentin valtakunnallisen INNOSUOMI 2008 –palkinnon sekä hopeasijan European Environmental Press Award 2008 –kilpailussa.
 
Hartwall on juoma-alan innovatiivinen suunnannäyttäjä ja vahva bränditalo. Hartwallin tuotevalikoimaan kuuluu oluita, siidereitä ja long drink –juomia, pullotettuja vesiä, virvoitusjuomia ja erikoisjuomia, sekä tytäryhtiö Hartwa-Traden kautta satoja viinejä ja muita alkoholijuomia. Yrityksen tunnetuimmat tuotemerkit ovat Hartwall Jaffa, Hartwall Novelle, Upcider sekä Lapin Kulta, Karjala ja Foster's –oluet. Hartwallilaisia on noin 1000. Hartwall on osa maailman kansainvälisintä panimokonsernia Heinekenia. 
 
Takaisin ylös