Etanoliautoilu on edullista

Suomessa liikennepolttoaineiden jakeluyhtiöille on asetettu velvoite toimittaa markkinoille määrätty osuus biopolttoaineita osana bensiiniä tai dieselpolttoainetta tai sellaisenaan. Eduskunnan päätöksen mukaan biovelvoite on nyt 6 % energiasisällöstä nousten 2015 8 %:iin ja 2016 jo 10 %:iin, joka on EU:n tavoite vuoteen 2020 mennessä.
 
Kasvavan biovelvoitteen hoito perinteisillä moottoripolttonesteillä on kuitenkin rajallista, sillä polttonesteiden laatustandardien vuoksi bensiiniin ei voida lisätä etanolibiokomponenttia enempää kuin 10 % tilavuudesta (= 6,6 % energiasisällöstä) ja dieseliin 7 % tilavuudesta (= 6,7 % energiasisällöstä).  Erotus korkeamman biovelvoitetason saavuttamiseksi täytyy hoitaa joko korkeaseospolttoaineilla kuten jo markkinoilla olevalla flexfuel-autoihin sopivalla E85:llä tai tulevaisuuden toisen sukupolven biopolttoaineilla.
 
Biovelvoitteen hoito tulee edullisimmaksi etanolilla jo tänään. Maailmanmarkkinoilla etanolin hinta on nyt huomattavasti alhaisempi kuin tulevien toisen sukupolven biopolttoaineiden. Luonnollisesti maailmanmarkkinoiden hintasuhteiden pysyvyyttä ei voi taata, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että etanoli tulee säilymään merkittävästi edullisempana verrattuna esimerkiksi metsäpohjaiseen dieseliin.
 
Uutta autoa harkitsevan kannattaa ehdottomasti tutustua flexfuel-malleihin perinteisten bensiini- ja dieselmallien sijaan. Flexfuel-malliin voi tankata edullista E85-polttoainetta ja kaikkia nykyisiä ja tulevia bensiinilaatuja etanolipitoisuudesta riippumatta. Etanoliautoilun edullisuus tulee korostumaan entisestään fossiilisten polttoaineiden verotuksen kiristyessä ja biovelvoitteiden kasvaessa. Useilla automerkeillä on myynnissä Suomessa flexfuel-malleja. Merkistä riippuen FFV-moottoria kutsutaan myös esim. nimillä MultiFuel, Hi-Flex ja BioPower.
 
St1 myy kotimaisesta jätteestä valmistettua RE85-polttoainetta jo 30 asemalla ympäri Suomen. Edullinen jätepohjainen moottoripolttoneste vähentää autoilun fossiilisia hiilidioksidipäästöjä jopa 80 %. Tuotteen jakelua laajennetaan sitä mukaa kun kysyntä kasvaa.
 
Lue lisää www.re85.fi
 
 
St1Oy on suomalainen energiayhtiö, joka toteuttaa toiminnassaan visiotaan olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Yhtiö tutkii ja kehittää liiketaloudellisesti kannattavia, ympäristöä säästäviä energiaratkaisuja. St1:n energiapalvelut ja -tuotteet ulottuvat tuulivoimasta biojätepohjaiseen RE85 -korkeaseosetanoliin. Yhtiöllä on bioetanolin tuotantolaitoksia Suomessa, jalostamo Göteborgissa sekä St1- ja Shell-asemia Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Yhtiön pääkonttori on Helsingissä. www.st1.fi 
Yhteystiedot:
St1 Oy, energiajohtaja Jari Suominen, etunimi.sukunimi@st1.fi, 010 557 2371
NEOT Oy, toimitusjohtaja Henrikki Talvitie, etunimi.sukunimi@neot.fi, 010 768 0855
 
 
 
Takaisin ylös