arrow-right Takaisin artikkeleihin

St1:n mittausverkostossa havaittiin 1,24 magnitudin mikrojäristys

St1:n Otaniemen geolämpöhankkeessa pääkaupunkiseudun kallioperään asennetut geofonit havaitsivat illalla 1,24 magnitudin mikrojäristyksen syvällä kallioperässä.

Tapahtuman vaikutukset ovat olleet havaittavissa lähialueilla maan pinnalla esim. äänen muodossa ja ääniaallot voivat myös resonoida ikkunoissa ja rakenteissa mutta ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai vaurioita rakenteille.

Seismologian instituutti on mitannut tapahtuman 0,6 magnitudin suuruiseksi. Erot mittaustuloksissa johtuvat mittausmenetelmien ja laitteistojen erilaisuudesta. St1 laitteisto on viritetty havaitsemaan veden liikkeet mahdollisimman tarkasti.

Mikrotapahtumien aikaansaaminen stimuloinnilla kuuluu keskeisenä osana geolämpölaitoksen rakentamiseen, koska ainoastaan sen avulla voidaan selvittää lämmöntuotantoon tarvittavaa veden virtausta syvällä kallioperässä. St1 toteuttaa stimuloinnin erittäin hallitusti ja viranomaisten edellyttämien toimenpiteiden mukaisesti. Ilmoitamme projektin verkkosivuilla kaikista 1,2 magnitudin ylittävistä mikrotapahtumista.

Stimulointivaihe pyritään saamaan valmiiksi tänään. 

Geofonien mittaustuloksia sekä ajankohtaista tietoa hankkeesta voi seurata netissä: www.st1.fi/geolampo

Kaikkia seismisiä tapahtumia Suomessa ja sen lähialueilla voi seurata Seismologian instituutin sivuilla www.seismo.helsinki.fi/bulletin/list/alert/current_map.html

Jos olet itse tehnyt maanjäristyshavaintoja, voit ilmoittaa niistä Seismologian instituutille havaintokaavakkeen avulla: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89816/lomake.html

arrow-right
Edellinen
St1:n mittausverkostossa havaittiin 1,26 magnitudin mikrojäristys

21.07.18

Seuraava
St1:n geolämpöprojektin stimulointivaihe onnistuneesti päätökseen

23.07.18

arrow-left

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki arrow-left