arrow-right Takaisin artikkeleihin

St1:n mittausverkostossa havaittiin 1,45 sekä 1,2 magnitudin mikrojäristykset

Stimulaatiovaihe on saatu sunnuntai-iltana loppuun ja veden pumppaus kallioperään on silloin lopetettu. Veden asettuessa tasapainoasemaan valitettavasti pienempiä jyrähdyksiä voi mahdollisesti vielä kuulua muutaman päivän aikana. Jatkamme alueen seismistä valvontaa ja mittaukset osoittavat, että aktiivisuustaso on laskenut odotusten mukaan nopeasti jo ja laskee edelleen koko ajan.  Helsingin yliopiston Seismologian instituutti valvoo ja seuraa projektia omilla mittareillaan ja heillä on myös pääsy St1:n mittausverkoston tietoihin reaaliajassa.

St1:n Otaniemen geolämpöhankkeessa pääkaupunkiseudun kallioperään asennetut geofonit havaitsivat yöllä 1,45 sekä 1,2 magnitudin mikrojäristykset syvällä kallioperässä.

Tapahtuman vaikutukset ovat olleet havaittavissa lähialueilla maan pinnalla esim. äänen muodossa ja ääniaallot voivat myös resonoida ikkunoissa ja rakenteissa mutta ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai vaurioita rakenteille.

Seismologian instituutti on mitannut ensimmäisen tapahtuman 1,1 magnitudin suuruiseksi.  Erot mittaustuloksissa johtuvat mittausmenetelmien ja laitteistojen erilaisuudesta. St1 laitteisto on viritetty havaitsemaan veden liikkeet mahdollisimman tarkasti.

Ilmoitamme projektin verkkosivuilla kaikista 1,2 magnitudin tai sen ylittävistä mikrotapahtumista.

Geofonien mittaustuloksia sekä ajankohtaista tietoa hankkeesta voi seurata netissä: www.st1.fi/geolampo

Kaikkia seismisiä tapahtumia Suomessa ja sen lähialueilla voi seurata Seismologian instituutin sivuilla www.seismo.helsinki.fi/bulletin/list/alert/current_map.html

Jos olet itse tehnyt maanjäristyshavaintoja, voit ilmoittaa niistä Seismologian instituutille havaintokaavakkeen avulla: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89816/lomake.html

arrow-right
Edellinen
St1:n geolämpöprojektin stimulointivaihe onnistuneesti päätökseen

23.07.18

Seuraava
Liikkeellä huijausviestejä Shellin ja St1:n nimissä

16.08.18

arrow-left

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki arrow-left