Ajankohtaista geolämmöstä

JULKAISU 4.6.2018

Stimulointi alkoi geolämpötyömaalla Otaniemessä

St1:n geolämpöhankkeen stimulointivaihe on käynnistynyt Espoon Otaniemessä. Veden pumppaus 6,4 kilometrin syvyiseen lämpökaivoon on aloitettu ennalta laaditun suunnitelman mukaan. Stimulointivaihe kuuluu oleellisena vaiheena geolämpöhankkeeseen ja sen tavoitteena on selvittää, miten vesi saadaan virtaamaan kahden syvälämpökaivon välillä kallion raoissa yli kuuden kilometrin syvyydessä.

Stimuloinnin aiheuttamaa mikrovärinää kallioiden raoissa seurataan laajan geofoniverkoston avulla, joka on asennettu kallioperään pääkaupunkiseudulla.

Stimulointi on jaettu viiteen eri jaksoon ja se kestää kaikkiaan 30 vuorokautta. Geofonien mittaustuloksia voi seurata reaaliajassa netissä: www.st1.fi/geolampo

JULKAISU 14.05.18

St1:n geoterminen pilottihanke Espoon Otaniemessä etenee stimulointivaiheeseen

Energiayhtiö St1:n hanke Suomen ensimmäisen päästöttömällä geotermisellä energialla toimivan teollisen mittakaavan lämpölaitoksen rakentamiseksi on edennyt seuraavaan vaiheeseen eli stimulointiin. Pilottihankkeen tavoitteena on hyödyntää kallioperän lämpöä kaukolämmöntuotannossa poraamalla kaksi reikää kilometrien syvyyksiin. Vettä syötetään toisesta reiästä alas, ja veden kuumennuttua kallion sisällä se nousee toisesta reiästä ylös. Kuumentuneen veden sisältämä lämpö syötetään lämpölaitoksella kaukolämpöverkkoon. Stimulointivaiheessa tutkitaan reikään pumpattavan veden virtausta kallion rakojen sisällä runsaan 6 kilometrin syvyydessä.

 St1 aloitti pilottilämpölaitoksen reikien poraukset Otaniemessä keväällä 2016. Aluksi porauksessa käytettiin ilmavasarateknologiaa, jolla päästiin 4,5 kilometrin syvyyteen. Tämän jälkeen ensimmäisen reiän porausta suomalaiseen kovaan kallioperään jatkettiin vesivasarateknologialla sekä perinteisellä poraustekniikalla, joita optimoimalla on päästy yli 6 kilometrin syvyyteen.

”Olemme nyt syvyydessä, jossa veden lämpötila on osoittautunut tarpeeksi korkeaksi lämmöntuotantoa ajatellen. Voimme siis siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli stimuloimaan reikää syöttämällä siihen vettä ja seuraamaan veden virtausta kallion sisällä olevissa raoissa. Virtauksen perusteella pystymme täsmentämään, mihin suuntaan toisen reiän loppuosa maan alla porataan ja miten vesi saadaan virtaamaan maan alla reikien välillä”, St1 Deep Heat Oy:n tuotantojohtaja Tero Saarno valottaa. 

Reikään pumpattavan veden virtausta kallion raoissa seurataan tarkasti. Vedenpaine saa aikaan rakojen suurentumista ja geofoneilla kuultavaa mikrovärinää, joka kertoo, mihin suuntaan vesi lähtee kulkemaan kallioperässä. Geofoneja on asennettu useita ja niistä syvimmät ovat 1,2, kilometrin, 1,1 kilometrin ja 670 metrin syvyyksissä sekä loput yli 300 metrin syvyydessä eri puolilla pääkaupunkiseutua.

 

Hallittua stimulointia

Stimulointi Otaniemessä toteutetaan erittäin suunnitellusti ja hallitusti – alan uusinta tietämystä ja teknologiaa sekä aiemmin muualla maailmassa toteutettujen geotermisten laitoshankkeiden kokemuksia hyödyntäen.

”Stimulointi eli mikrovärinän aikaansaaminen kallioperässä kuuluu normaalina vaiheena geotermisen laitoksen rakentamiseen. Me toteutamme sen pienemmässä mittakaavassa ja maltillisemmin kuin monet vastaavat projektit muissa maissa.  Maanalaisen geofoniverkoston avulla seuraamme tarkasti veden kulkua kalliossa sekä sitä, että mikrovärinä pysyy viranomaisten antamien rajojen sisällä”, Tero Saarno kertoo.

Projektin valvonnasta vastaava Seismologian laitos seuraa projektia omilla mittareillaan. Lisäksi lähiympäristöön asennetuilla pintakiihtyvyysantureilla mitataan, miten mikrovärinä tuntuu maan pinnalla. Kilometrien syvyydessä kalliossa tapahtuvan stimuloinnin vaikutukset maanpinnalla ovat kuitenkin vähäisiä tai olemattomia – esimerkiksi metrotunnelin räjäytykset tuottavat paljon suurempia liikahduksia.

 

Stimulointia seuraava analyysi ratkaisee projektin jatkon

Stimulointivaihe kestää noin kuukauden, minkä jälkeen tehdään analyysit veden virtauksesta kallioperässä. 7-9 kuukautta kestävän analyysivaiheen ja poraustauon aikana myös poraustekniikkaa kehitetään edelleen. Porauslaitteet puretaankin pois työmaalta tauon alkaessa.

Geolämpölaitoksen on suunniteltu kattavan kymmenen prosenttia Espoon kaukolämmön tarpeesta. Pilottiprojektin onnistuessa tekniikka voidaan ottaa käyttöön muuallakin Suomessa.

 

Lisätietoja

St1 Deep Heat Oy, tuotantojohtaja Tero Saarno, 050 373 1923, tero.saarno@st1.fi

Projektin verkkosivu:

www.st1.fi/geolampo

St1 Nordic Oy on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1400 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja sen palveluksessa on yli 750 henkilöä. www.st1.eu

JULKAISU 14.05.18

Yleisötilaisuus Espoon Otaniemessä 14.5. klo 17:30

Suomen ensimmäisen geotermisen lämmöntuotannon pilottihanke etenee Espoon Otaniemessä. Kallioperän lämpöä hyödyntävän hankkeen syvälämpökaivojen poraus on edennyt suunnitelmien mukaan. Tavoiteltu 6,4 kilometrin syvyys on saavutettu ja seuraava vaihe, reikien stimulointi vedellä, alkaa toukokuussa.

Järjestämme yleisötilaisuuden maanantaina 14.5. klo 17:30 alkaen Aalto yliopiston Aalto-salissa (Otakaari 1, 02150 Espoo). Tilaisuudessa hankkeesta kertovat mm. St1 Deep Heatin ja Helsingin yliopiston Seismologian instituutin edustajat.

Ennen tilaisuutta klo 15:30–17:30 on mahdollisuus tutustua pilottilämpölaitoksen työmaahan paikan päällä (Sähkömiehentie 2, 02150 Espoo).

Tervetuloa!
St1 Deep Heat Oy

 

Huom.
Alueilla on rajallisesti pysäköintitilaa.

Yleisötilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä verkkosivuillamme osoitteessa: www.st1.fi/geolampo
ja se on katsottavissa myös tilaisuuden jälkeen.

Poraustöiden jatkamista valmistellaan St1:n geolämpötyömaalla Espoossa

St1:n geolämmön pilottiprojektin seuraava vaihe on alkamassa ja poraustöiden jatkamista valmistellaan Espoon Otaniemessä. Porauskalustoa kuljetetaan ja pystytetään työmaalle, mistä voi aiheutua haittaa alueen liikenteelle elokuun aikana.

Rakenteilla oleva geolämpölaitos muodostuu kahdesta kallioperään poratusta syvälämpökaivosta, joista ensimmäinen on jo porattu täyteen 6,4 kilometrin syvyyteen ja toinen 3,3 kilometriin. Kesällä 2018 suoritetun vesistimuloinnin tulosten perusteella on nyt määritelty, mihin suuntaan toisen kaivon loppuosa porataan parhaan veden kulun varmistamiseksi kaivojen välillä.

Toisen kaivon poraustyöt jatkuvat elo-syyskuun vaihteessa. Tuolloin liikenne Sähkömiehentiellä joudutaan katkaisemaan porausten ajaksi. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Lisätietoja:

St1 Deep Heat Oy, tuotantojohtaja Tero Saarno, puh. 050 373 1923, tero.saarno@st1.fi