St1-mittausverkostossa havaittiin 1,3 magnitudin mikrojäristys

St1:n Otaniemen geolämpöhankkeessa pääkaupunkiseudun kallioperään asennettu mittausverkosto havaitsi 12.5.2020 aamulla 1,3 magnitudin mikrojäristyksen syvällä kallioperässä.

Tapahtuman vaikutukset ovat olleet havaittavissa lähialueilla maan pinnalla esim. äänen muodossa ja ääniaallot voivat myös resonoida ikkunoissa ja rakenteissa mutta ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai vaurioita rakenteille.

St1 toteuttaa projektin seismistä valvontaa viranomaisten edellyttämien toimenpiteiden mukaisesti. Ilmoitamme projektin verkkosivuilla kaikista 1,2 magnitudin ylittävistä mikrotapahtumista.

Toimenpiteiden vaikutuksia seurataan tarkasti yhteistyössä Helsingin yliopiston Seismologisen instituutin kanssa. Seismologian instituutti on mitannut tapahtuman 0,9 magnitudin suuruiseksi. Erot mittaustuloksissa johtuvat mittausmenetelmien ja laitteistojen erilaisuudesta. St1 laitteisto on viritetty havaitsemaan maaperän liikkeet mahdollisimman tarkasti.

Otaniemen geoterminen pilottihanke on edennyt lämpökaivojen viimeistelyvaiheeseen, johon kuuluu hydraulisia testejä ja mahdollinen vastastimulointi. Työvaiheen aikana varmistetaan, että järjestelmään johdettava vesi virtaa mahdollisimman hyvin kaivojen välillä olevissa kallionraoissa.

Mahdollisia mikromaanjäristyksiä voi esiintyä eri vuorokauden aikoina hydraulisten testien, mahdollisen vastastimuloinnin sekä näitä valmistelevien töiden ollessa käynnissä.

Pahoittelemme aiheuttamaamme haittaa.

Ajankohtaista tietoa hankkeesta voi seurata netissä: www.st1.fi/geolampo

Kaikkia seismisiä tapahtumia Suomessa ja sen lähialueilla voi seurata Seismologian instituutin sivuilla www.seismo.helsinki.fi/bulletin/list/alert/current_map.html

Jos olet itse tehnyt maanjäristyshavaintoja, voit ilmoittaa niistä Seismologian instituutille havaintokaavakkeen avulla: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89816/lomake.html

arrow-right
Edellinen
St1 Nordic Oy:n integroitu vuosikertomus 2019 julkaistu

30.04.20

Seuraava
St1-mittausverkostossa havaittiin 1,6 magnitudin mikrojäristys

16.05.20

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki