St1 ja Horisont Energi yhteistyöhön vihreän ammoniakin tuotannossa Finnmarkissa Norjassa

Energiayhtiö St1 Nordic Oy ja norjalainen puhtaan energian yritys Horisont Energi AS ilmoittivat tänään allekirjoittaneensa aiesopimuksen yhteisestä vihreän ammoniakin kehitysprojektista Pohjois-Norjan Finnmarkissa. Yhteistyön tavoitteena on tuottaa vihreää ammoniakkia laajalti liikenteen ja teollisuuden erilaisiin uusiutuviin energiatuotteisiin.

Vihreän ammoniakin tuotantolaitos

Kuvituskuva vihreää ammoniakkia valmistavasta laitoksesta. Kuvan oikeudet: Tek3d.

St1 ja Horisont Energi aikovat tutkia Finnmarkissa mahdollisuuksia tuottaa vihreää ammoniakkia tuulivoimaa käyttävällä elektrolyysillä, vedyn tuottamista erilaisista kestävistä raaka-aineista sekä monien uusien ja vaihtoehtoisten tekniikoiden käyttöä vihreän ammoniakin tuotannossa. Lisäksi yhteistyökumppanit aikovat tutkia koko arvoketjun negatiivisten päästöjen saavuttamiseksi – aina hiilidioksidin talteenotosta sen lopulliseen varastointiin – luodakseen kaupallistettavan hiilimarkkinajärjestelmän ja tukeakseen siihen liittyvän lainsäädännön kehittämistä.

Tuulivoimasta vihreään ammoniakkiin

Yhdistämällä erikoisalansa St1 ja Horisont Energi tulevat mallintamaan vihreälle ammoniakille kannattavan arvoketjun aina raaka-aineesta loppukäyttäjälle asti. Osana tutkimuksia yhteistyökumppanit aikovat arvioida vihreän ammoniakin tuotantoon soveltuvia sijaintipaikkoja Finnmarkissa.  Elektrolyysiin tarvitaan tuulivoimaa, jota St1 aikoo tuottaa Finnmarkissa. St1 on jättänyt jo lupahakemuksen Davvi-tuulivoimapuiston (800 MW) liittyen.

Jos alustavien tutkimusten tulokset ovat positiivisia, se voi johtaa yhteisen vihreän ammoniakintuotantolaitoksen kehittämiseen.

 ”Olemme iloisia päästessämme yhdistämään voimamme St1:n kanssa, tuomaan markkinoille kestäviä tuotteita ja selvittämään negatiivisten päästöjen saavuttamiseen tarvittavia liiketoimintamalleja osana maailmanlaajuista pyrkimystä irtautua hiilestä, sillä visiomme on olla Euroopan johtava puhtaan energian ja hiilidioksidin varastointipalveluiden tuottaja. Ammoniakiksi muunnettu vihreä vety vapauttaa uusiutuvien koko potentiaalin: se takaa energiajärjestelmän tehokkuuden sekä tarjoaa hiilineutraalin polttoaineen ja lämmön lähteen, jota voi käyttää kodeissa, liikenteessä ja teollisuudessa. Se on välttämätöntä, kun halutaan saavuttaa EU:n ilmastotavoitteet”, kertoo Horisont Energin toimitusjohtaja Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen.

”On hienoa tehdä yhteistyötä Horisont Energin kanssa tämän yhteisprojektin kehitysmahdollisuuksien arvioimiseksi. Liikenteen ja teollisuuden saaminen vähähiiliseksi on valtava haaste, jonka ratkaisemiseksi meidän on yhdistettävä energia-ala sen loppukäyttäjinä toimivaan teollisuuteen ja liikennealoihin, kuten meri-, lento- ja maantierahtiliikenteeseen. Tulemme myös kehittämään edelleen hiilensidonnan velvoitemarkkinaa (CRC). Horisont Energi on meille yhteistyökumppani, jonka osaaminen ja asiantuntijuus auttaa meitä toteuttamaan visiomme olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä”, kertoo Norjan St1:n toimitusjohtaja Kristine Vergli Grant-Carlsen.

Horisont Energi osallistuu jo nyt Finnmarkissa Barents Blue ‑hankkeeseen, joka on Euroopan ensimmäinen sinisen ammoniakin suuren mittakaavan tuotantoprojekti. Barents Blue ‑hankkeessa hyödynnetään Barentsinmeren maakaasua, ja kun laitos saadaan toimintaan vuonna 2025, sen tuotantokapasiteetti tulee olemaan 3 000 tonnia ammoniakkia päivässä.

Lisätietoja:

Timo Huhtisaari, Director, Sustainability and Future Business, St1 Nordic Oy, +358 41 504 4694, timo.huhtisaari@st1.com

Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, toimitusjohtaja, Horisont Energi, +47 990 36 892 // bhe@horisontenergi.com

St1

St1 Nordic Oy on pohjoismainen energiakonserni, jonka visio on olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on 1 250 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä, ja yrityksellä on tällä hetkellä noin 1 000 työntekijää. www.st1.com

Horisont Energi

Horisont Energi (EURONEXT: HRGI) on norjalainen hiilidioksiditeknologiayritys, joka tuottaa puhdasta energiaa ja hiilidioksidin varastointipalveluita. Se muuntaa kaasua kustannuksiltaan edullisimmaksi ammoniakiksi ja vedyksi sekä tarjoaa omiin tekniikoihinsa perustuvia hiilidioksidin kuljetus- ja varastointiratkaisuja, mikä edistää siirtymistä vähähiiliseen talouteen. Vuonna 2019 perustetun yrityksen pääkonttori sijaitsee Norjan Sandnesissa. www.horisontenergi.no

arrow-right
Edellinen
St1 aloitti biokaasuliiketoiminnan Ruotsissa – yhtiön biokaasuhankkeet etenevät myös Norjassa ja Suomessa

01.07.21

Seuraava
St1:n Inkooseen suunnitellun terminaalihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on valmistunut

24.08.21

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki