St1 rakentaa biokaasun jalostus- ja nesteytyslaitoksen Ruotsiin

Energiayhtiö St1 on tehnyt investointipäätöksen biokaasun jalostus- ja nesteytyslaitoksen rakentamisesta Boråsin Sobackeniin. Biojalostamon investointipäätöksen edellytyksenä on pitkä raakabiokaasun ostosopimus, jonka St1 on tehnyt Borås Energi och Miljön kanssa. Sopimuksen myötä myös kaksi Borås Energi och Miljön julkista kaasutankkausasemaa Åhagassa ja Hultassa siirtyvät St1:lle. St1 jatkaa biokaasutankkausverkostonsa laajentamista Pohjoismaissa tämän uuden nestemäisen biokaasun tuotannon jakelua varten. 

St1 aloittaa rakennustyöt syksyllä, ja biojalostamon odotetaan aloittavan toimintansa vuoden 2023 lopussa. St1 on solminut Wärtsilä Gas Solutionsin kanssa sopimuksen biokaasun jalostus- ja nesteytyslaitoksen toimittamisesta. Hanke on saanut tukea Klimatklivetiltä, joka on ruotsalainen ilmastovaikutuksia vähentävien hankkeiden investointitukiohjelma.  

 St1 ja Borås Energi och Miljö luovat yhdessä uusiutuvien biopolttoaineiden vahvan arvoketjun, jossa kumpikin keskittyy omaan osaamisalueeseensa. St1 jalostaa ja nesteyttää raakabiokaasun, jota Borås Energi och Miljö valmistaa ruokajätteistä ja jätevesilietteestä, ja myy sen sitten kehittyvässä jakeluverkostossaan. 

"Modernin laitoksemme ja yli 30 vuoden kokemuksen ja osaamisemme avulla pystymme tuottamaan suuria määriä biokaasua tulevaisuudessa. St1-yhteistyön myötä biokaasumme pääsee laajoille markkinoille", Borås Energi och Miljön toimitusjohtaja Magnus Kårestedt kertoo. "Päädyimme huolellisen harkinnan jälkeen aloittamaan yhteistyön St1:n kanssa, sillä yhtiöllä on vankka ja monipuolinen näyttö energia-alalta sekä vahva kasvustrategia Pohjoismaiden biokaasumarkkinoilla", Kårestedt jatkaa.

St1 on jo Ruotsin johtava biokaasutoimija, jolla on noin 30 prosentin markkinaosuus tieliikennesegmentissä. Sen biokaasutoiminnot sijaitsevat eteläisen Ruotsin kaupunkialueilla ja Tukholmassa. Yhtiö tuottaa, tuo ja vie biokaasua ja toimittaa sitä asiakkaille useiden myyntikanavien kautta. St1:llä on kuusi biokaasun tuotanto- ja jalostuslaitosta Ruotsissa. Niistä kaksi, Söderåsen Bioenergi AB ja Falkenbergs Biogas AB ovat enemmistöomistettuja tytäryhtiöitä. 

St1 aloitti biokaasutoimintansa Suomessa ja Norjassa viime vuonna. Yhtiö rakentaa biokaasuinfrastruktuuria Norjassa yhteistyössä Knapphus Energin ja Nor-login kanssa. Suomessa St1 ja ruokatalo Valio ovat perustaneet yhteisyrityksen, jonka tarkoitus on tuottaa maitotilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua pääasiassa raskaan liikenteen polttoaineeksi. Yhteisyrityksen tavoitteena on yhteensä jopa 1 terawattitunnin (TWh) tuotantokapasiteetti vuoteen 2030 mennessä.

 "Me St1:llä vahvistamme toimintaamme strategisilla pitkän aikavälin kumppanuuksilla. Biokaasuliiketoimintamme vahvistaminen toimintamaissamme on konkreettinen askel kasvustrategiamme johdonmukaisessa pitkän tähtäimen toteuttamisessa. Olemme iloisia siitä, että suunnitelmamme vahvan kumppanimme Borås Energi och Miljön kanssa ovat nyt toteutumassa ja että voimme yhdessä alkaa vähentää liikenteen riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja kiihdyttää energiasiirtymää", St1:n kaasuliiketoiminnan johtaja Matti Oksanen kertoo.

 Lisätietoja:

St1, Matti Oksanen, kaasuliiketoiminnan johtaja,
puh. +358 40 483 6035, 
matti.oksanen@st1.com

Borås Energi och Miljö, Magnus Kårestedt, toimitusjohtaja,
puh. + 46 705-66 25 13, 
magnus.karestedt@borasem.se
 

St1 Nordic Oy on energiakonserni, jonka visiona on olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten edistyneisiin biopolttoaineisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1290 St1- ja Shell-huoltoasemaa ja kaasun tankkauspistettä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja sen palveluksessa on yli 1200 henkilöä. www.st1.com

Borås Energi och Miljö hyödyntää yhteiskunnan energiavirtoja ja muuntaa muun muassa jätteessä olevan energian kaukolämmöksi, kaukojäähdytykseksi ja biokaasuksi. Yritys tarjoaa energia- ja jätepalveluja, hoitaa jätehuoltoa ja jätevedenkäsittelyä sekä toimittaa juomavettä Boråsissa. www.borasem.se

 

arrow-right
Edellinen
Vattenfall ja St1 yhteistyöhön lentoliikenteen fossiilittoman sähköpolttoaineen mittavassa tuotannossa Ruotsin länsirannikolla

30.06.22

Seuraava
St1 Nordic Oy:n välitilinpäätöstiedote tammi-kesäkuu 2022

31.08.22

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki