St1:n mittausverkostossa havaittiin 1,67 magnitudin mikrojäristys

St1:n Otaniemen geolämpöhankkeessa pääkaupunkiseudun kallioperään asennetut geofonit havaitsivat 14.4.2020 yöllä 1.67 magnitudin mikrojäristyksen syvällä kallioperässä.

 Tapahtuman vaikutukset ovat olleet havaittavissa lähialueilla maan pinnalla esim. äänen muodossa ja ääniaallot voivat myös resonoida ikkunoissa ja rakenteissa mutta ne eivät aiheuta vaaraa ihmisille tai vaurioita rakenteille.

 Seismologian instituutti on mitannut tapahtuman 1.0 magnitudin suuruiseksi. Erot mittaustuloksissa johtuvat mittausmenetelmien ja laitteistojen erilaisuudesta. St1 laitteisto on viritetty havaitsemaan maaperän liikkeet mahdollisimman tarkasti.

 Maaliskuussa valmiiksi saatetun lämpökaivon mittausvaiheessa edellytettiin hetkittäistä porausnesteen painepulssia. Tämä painepulssi aiheutti, hetkittäisen stimulointia vastaavan mikroseismisen tapahtuman, joka havainnointiin seismisen valvontajärjestelmän mukaisesti.

St1 toteuttaa seismistä valvontaa viranomaisten edellyttämien toimenpiteiden mukaisesti. Ilmoitamme projektin verkkosivuilla kaikista 1,2 magnitudin ylittävistä mikrotapahtumista.

Ajankohtaista tietoa hankkeesta voi seurata netissä: www.st1.fi/geolampo

 

Kaikkia seismisiä tapahtumia Suomessa ja sen lähialueilla voi seurata Seismologian instituutin sivuilla www.seismo.helsinki.fi/bulletin/list/alert/current_map.html

 

Jos olet itse tehnyt maanjäristyshavaintoja, voit ilmoittaa niistä Seismologian instituutille havaintokaavakkeen avulla: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/89816/lomake.html

arrow-right
Edellinen
Kutsu St1 Nordic Oy:n yhtiökokoukseen

08.04.20

Seuraava
St1:n geoterminen pilottihanke Espoon Otaniemessä etenee lämpökaivojen viimeistelyvaiheeseen

21.04.20

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki