TuuliWatti rakentaa jättiakun Viinamäen tuulipuistoon

TuuliWatti Oy rakentaa Pohjoismaiden suurimman sähkövaraston Iin Viinamäen tuulipuiston yhteyteen. Simon kunnan puolelle sijoittuva kuuden kontin ja kuuden megawatin suuruinen jättiakku on kooltaan ja teholtaan kolminkertainen aiempiin vastaaviin sähkövarastoihin verrattuna. Akkuinvestoinnin arvo on 3,5 miljoonaa euroa. Markkinaehtoisesti rakennettavat Viinamäen tuulipuisto ja sähkövarasto valmistuvat syksyllä 2019.

Hanke on kokoluokassaan ensimmäisiä, jossa yhdistetään tuulivoimaloiden ja akun erittäin nopeat säätöominaisuudet tukemaan sähköverkon hallintaa. Sähkötehoa voidaan säätää silmänräpäyksessä. Perinteisillä voimalaitoksilla ei tällaiseen reagointinopeuteen päästä.

– Megawattiluokan akustot ovat tervetullut lisä suomalaiseen sähköjärjestelmään. Ne tarjoavat lisää mahdollisuuksia tasapainottaa sähkön tuotantoa ja kulutusta yhä reaaliaikaisemmiksi muuttuvilla sähkömarkkinoilla, johtaja Jussi Jyrinsalo kantaverkkoyhtiö Fingridistä sanoo.

Tuulivoimalla tuotetaan jo kymmenes osa Suomen sähkönkulutuksesta. Kun sääolosuhteiden muutoksille herkemmin reagoivan uusiutuvan energian tuotanto kasvaa, myös sähkön määrän säätämisen tarve korostuu.

– Vahvan teknologisen kehityksen ansiosta tuulivoimasta on tullut kilpailukykyisimpiä tapoja tuottaa uusiutuvaa sähköä. Akkuinvestoinneilla parannetaan tuulisähkön kilpailukykyä entisestään, TuuliWatin toimitusjohtaja Henrikki Talvitie kertoo.

Akuston toimittaa ranskalaisyhtiö SAFT. Suomalainen Merus Power toimittaa puolestaan verkkokonvertterit, kojeistot ja muuntajat, jotta akkua voidaan käyttää mahdollisimman monipuolisesti yhdessä tuulivoiman kanssa sähköverkon tarpeisiin. Nyt tehtävä akkuinvestointi hyödyttää myös kaikkia sähkön käyttäjiä, sillä se pienentää sähköverkon ylläpidon kustannuksia.

– TuuliWatin hanke osoittaa, että suomalaiseen uusiutuvan energian teknologiaosaamiseen luotetaan. Samalla se nostaa yrityksemme johtavaksi sähkövarastotoimittajaksi Suomessa. TuuliWatin edistyksellinen tapa yhdistää tuulivoimaa ja sähkövarastoja mahdollistaa lisää uusiutuvaa energiaa sähköverkkoon ilman häiriöitä, Merus Powerin toimitusjohtaja Kari Tuomala sanoo.


Lisätiedot:

Tommi Riski, Portfolio Manager, S-Voima Oy, p. 010 768 2080
Tuomas Candelin-Palmqvist, Director, Wind Power, St1 Oy, 010 557 2177

TuuliWatti Oy on energiayhtiö St1:n ja S-ryhmän S-Voiman omistama teollisen tuulivoiman yhteisyritys. S-Voiman omistavat SOK ja alueosuuskaupat. Vuonna 2009 perustettu TuuliWatti on Suomessa alan johtava toimija, joka vuonna 2018 tuotti 21 % maamme koko tuulivoimatuotannosta. Vahvaan osaamiseen ja uusimpaan tuulivoimateknologiaan panostava TuuliWatti tähtää mahdollisimman kustannustehokkaan tuulivoiman rakentamiseen. www.tuuliwatti.fi

 

arrow-right
Edellinen
Henrikki Talvitie valittiin TuuliWatti Oy:n toimitusjohtajaksi

08.05.19

Seuraava
TuuliWatti nostaa tuulisähkön tuotannon uudelle tasolle

01.07.19

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki