St1 & Open Shores Saimaa

Mukana mahdollistamassa kestävää matkailua Saimaalla

Yhteistyökumppanimme Open Shores Saimaa on kahden matkailualanyrittäjän, Matin ja Jyrin, ekologisia seikkailuristeilyjä Saimaalla tarjoava yhteisyritys. Yritys tarjoaa räätälöityjä risteilyjä pienille ryhmille sekä toimii yhteysaluksena Punkaharjun ja Savonlinnan maisemissa kiertävällä Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitillä.

Kestävän kehityksen arvoja korostavan matkailuyrityksen risteilyalus kulkee vastuullisesti St1:n uusiutuvalla HVO-Dieselillä.

Open Shores Saimaan alus Polaris1

Ekologista matkailua mukavuudesta tinkimättä

Open Shores Saimaan risteilyalus, Polaris 1, edustaa yrityksen omaksumia kestävän kehityksen arvoja. 18 metrinen alus toimi alun perin Puolustusvoimien huoltoaluksena, mutta on nyt muokattu matkailukäyttöön. Aluksen Valmet 612 -dieselmoottori käy St1:n uusiutuvalla HVO-Dieselillä. Lisäksi aluksen lämmitysjärjestelmä ja vedenlämmitin on optimoitu uusiutuvalle dieselille sopivaksi.

Ekologisuuden ohella aluksen suunnittelussa on mietitty myös matkustusmukavuutta: Neljän hytin ohella alukselta löytyy myös sauna- ja saniteettitilat sekä täysin varusteltu keittiö. Matin ja Jyrin mottona on, että jätettä ei jätetä jälkeen – niinpä kaikki aluksella syntynyt roska kierrätetään ja kertakäyttökulttuuria vältetään. Pesutiloissa käytetään biohajoavia pesuaineita ja keittiössä hyödynnetään paikallisia, tuoreita raaka-aineita.

Matkailijoille risteilyjen aikana tarjottavat aktiviteetit on nekin valittu niin, että luontoa kuormitetaan minimaalisesti, mutta siitä nautitaan maksimaalisesti. Risteilymatkailijoille on tarjolla esimerkiksi kalastusta, melontaa, SUP-lautailua, kiipeilyä, patikointia ja uintia. Risteily Polaris 1 -aluksen kyydissä on rauhallisella Saimaalla taatusti ainutlaatuinen kokemus niin kotimaiselle kuin ulkomaalaiselle matkailijalle.

Open Shores Saimaa_maisema Saimaalta ja Polaris

”St1:n uusiutuva diesel on meille paras käyttövoima”

”Kun aloin selvittämään, millä tavalla 30 tonninen Polaris 1 -aluksemme liikkuisi mahdollisimman puhtaasti, tuli ensimmäisenä käyttövoimana mieleen sähkö. Aluksemme sähköistämisen kustannukset olisivat olleet kuitenkin meille aivan liian suuret. Lisäksi asiaan tarkemmin perehdyttyäni opin, etteivät sähköaluksen päästötkään olisi muita vaihtoehtoja pienemmät – ne vain olisi siirretty muualle maailmaan”, kertoo Jyri.

Lopulta Polaris 1 -aluksen käyttövoimaksi valikoitui St1:n uusiutuva HVO-Diesel. ”Uusiutuva diesel on tällä hetkellä meille paras polttoainevalinta. Sen käyttöönotto ei vaatinut muutoksia alukseemme ja lisäksi tuote on kustannuksiltaan meille sopiva. Mikä parasta, uusiutuvan dieselin ansiosta kasvihuonepäästömme ovat jopa 90 % pienemmät fossiiliseen dieseliin verrattuna. Suomalaisena ja vastuullisena toimijana St1 on meille luonnollinen valinta yhteistyökumppaniksi”, Jyri summaa.

Open Shores Saimaa_maisema Saimaalta

Vastuullinen matkailu kiinnostaa

Open Shores Saimaan tavoitteisiin kuuluu Visit Finlandin kestävän matkailun merkin suorittaminen. Tärkeä etappi tällä tiellä on Good Travel Seal -sertifiointi, joka siintää lähitulevaisuudessa. Ekologisen ja vastuullisen matkailun kysyntä kasvaa, ja kesäsesongista on tulossa Open Shores Saimaan liiketoiminnalle vilkas. Risteilymatkailuyrityksen kiireisintä aikaa ovat suosituimmat lomakuukaudet, heinä- ja elokuu, mutta Polaris 1 -aluksen seikkailut jatkuvat vielä pitkälle kesän yli syksyyn. ”Viime syksynä veimme asiakkaita yön yli risteilylle vielä lokakuun lopussa. Se onkin hienoa ja hyödyntämätöntä aikaa Saimaan matkailussa,” Jyri vinkkaa.

Vastuullisuus on St1:n toiminnalle keskeinen arvo, ja olemmekin ylpeitä saadessamme tehdä yhteistyötä Open Shores Saimaan kaltaisten vastuullisten toimijoiden kanssa. Game Changer -vastuullisuusraportimme avaa tarkemmin St1:n vastuullisuutta. Englanninkieliseen raporttiin pääset tutustumaan täältä.

Ota käyttöösi St1 Business

St1 Business -palvelukokonaisuus on käytössä yrityskorttiasiakkaillemme. Jos et olet vielä yrityskorttiasiakas, hae korttia. Jos sinulla on jo kortti, ota käyttöösi ensin Omat sivut. Omat sivut avaavat tien mobiilimaksamiseen.

Tehdäänkö yhteistyötä?

Me haluamme auttaa myös sinun yritystäsi pysymään aina liikkeessä. Ota yhteyttä yritysmyyntiimme. Keskustellaan lisää mikä olisi paras ratkaisu juuri sinulle.