Maalämpö tuli taloyhtiöön 0 eurolla – näin se nyt onnistuu

Case-kuvaus

Sähkön- ja kaukolämmön hinnan nousesta monessa taloyhtiössä vaihdetaan nyt maalämpöön.

Rivitalo- ja paritaloyhtiö Riihimäen Aatunpiha vaihtoi kaukolämmön maalämpöön investoimatta euroakaan. Ilmaiseksi järjestelmä ei silti tule, vaan sen hintaa maksetaan koko ajan edullisen energian tuomalla säästöllä.

Maalämpöjärjestelmän toteutti energiayhtiö St1. Järjestelmä maksaa itsensä tuottamallaan säästöllä. Taloyhtiöllä on mahdollisuus halutessaan lunastaa järjestelmä omakseen milloin tahansa, jolloin koko säästö kilisee suoraan taloyhtiön kassaan.

Tällä hetkellä St1 laskuttaa saman kuin kaukolämpöyhtiö laskuttaisi eli 71 euroa megawattitunnilta. Maalämpö kustantaa St1:lle kuitenkin vain 47 euroa megawattitunnilta. Taloyhtiön maksama erotus menee järjestelmän hankintahinnan kuolettamiseen.

26 asunnon taloyhtiössä vuotuinen säästö on runsaat 12 000 euroa verrattuna kaukolämpöjärjestelmän lämmityskuluun. Taloyhtiön puheenjohtaja Marko Saarela kertoo asukkaiden olleen tähän mennessä tyytyväisiä.

– Vaikka työt tehtiin sydäntalvella, yksikään asunto ei kylmennyt edes niinä kahtena päivänä, jolloin vanha lämpöjärjestelmä vaihdettiin uuteen. Huoneistoihin varattuja sähkölämmittimiä ei tarvinnut kukaan.

Työt sujuivat nopeasti

Myös pihatyöt sujuivat Saarelan mukaan odotettua paremmin. Paikattavaa asfalttia jäi vain pieni läntti.

Aatunpihan tontille porattiin parin viikon aikana 10 maalämpökaivoa, jotka ulottuvat 210 metrin syvyyteen. Kaivon pohjalla lämpötila on plus kahdeksan astetta ympäri vuoden.

Aatunpihan tontti on iso, mikä mahdollisti näin monen kaivon poraamisen. Ahtaammalla tontilla kaivoja porattaisiin mahdollisesti vähemmän, mutta syvemmälle. Lähilämpölaitoksen käytännön toteutuksesta vastanneen Laroc Oy:n toimitusjohtaja Marko Hämäläinen laskee, että viiden vuoden ikävähennysten jälkeen lunastushinnaksi jää 144 000 euroa.

Niin kauan kuin maalämpöjärjestelmä on St1:n omaisuutta, energiayhtiö myös huoltaa ja ylläpitää sitä. Tosin liikkuvia osia on vain vähän eikä korjattavaa siten ole paljon. Saarela on puheenjohtajan ominaisuudessa kerran joutunut käymään lämmönvaihtohuoneessa järjestelmän tietoja välittävän modeemin.

St1:n myyntijohtaja Jussi Salo pystyy seuraamaan Aatunpihan järjestelmän toimintaa kännykällään.

Hanki maalämpö palveluna

Jos kiinteistösi tarvitsee lämmöntalteenottojärjestelmää tai kiinteistöautomaatiota niin tämä on toimivin vaihtoehto siihen. St1 Lähienergia vastaa koko lämpöpumppulaitoksen investoinnista ja investointi maksaa itsensä takaisin järjestelmän tuottamilla säästöillä.

Referenssit

Olemme toteuttaneet yli 1 000 maalämpöjärjestelmää hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kiinteistöihin.