Ympäristölupa St1:n Cellunolix® -laitokselle Kajaaniin

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt ympäristöluvan energiayhtiö St1:n suunnittelemalle bioetanolitehtaalle Kajaanin Renforsin Rantaan. Sellupohjaista etanolia liikennekäyttöön valmistavan laitoksen hankesuunnittelu etenee ja tavoitteena on viimeistellä investointipäätös kesään mennessä, jolloin tuotanto voisi alkaa vuosien 2015-2016 vaihteessa.

St1 valmistaa tällä hetkellä etanolia biojätteistä ja elintarviketeollisuuden prosessitähteistä viidessä tehtaassa ympäri Suomea. Kotimaista lähes hiilineutraalia bioetanolia käytetään RE85-etanolipolttonesteen valmistukseen sekä tavallisten bensiinilaatujen biokomponenttina.

St1:n tavoitteena on laajentaa konseptiaan myös muihin ruokaketjun ulkopuolisiin raaka-aineisiin, joista selluloosaa sisältävät raaka-aineet monikymmenkertaistavat tuotantopotentiaalin. Kajaaniin suunnitellussa tehtaassa valmistettaisiin etanolia sahanpurusta St1:n kehittämällä Cellunolix®-teknologialla. Raaka-aine tehtaaseen tulisi samalla teollisuusalueella toimivalta sahalta ja muilta lähialueen sahoilta. Suunniteltu vuotuinen tuotantokapasiteetti on 10 miljoonaa litraa etanolia.

”Kajaanin Cellunolix®-tehdashanke on sekä teknisesti että kaupallisesti merkittävä pelinavaus uuden kotimaisen tähdepohjaisen raaka-aineen hyödyntämiseksi liikenteen biopolttoaineena. Hanke on monistettavissa ja seuraavien laitosten kokoluokka on kasvatettavissa 50 – 100 miljoonaan litraan vuodessa. Sahanpuruun perustuvan Cellunolix® –konseptin vientipotentiaali on useiden miljardien suuruinen”, toteaa St1 Biofuels Oy:n toimitusjohtaja Mika Aho.

Projektin työllistävä vaikutus suunnittelu- ja rakennusaikana on noin 200 henkilötyövuotta. Valmistuttuaan Kajaanin etanolitehdas työllistäisi suoraan ja välillisesti runsaat 30 henkilöä.

Lisätietoja

St1 Biofuels Oy, www.st1biofuels.com
toimitusjohtaja Mika Aho, puh. 050 500 2072, mika.aho@st1.fi

arrow-right
Edellinen
Ekoautojen määrää voidaan kasvattaa merkittävästi nopeammin yksinkertaisin ja kustannustehokkain toimenpitein

04.03.14

Seuraava
TuuliWatti rakentaa suurtuulipuiston Kalajoelle

19.03.14

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki