Q Power ja St1 pilotoivat synteettisen polttoaineen valmistusta biojalostamon hiilidioksidista

Energiayhtiö St1 ja uusiutuvan energian start-up Q Power ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jossa kehitetään suomalaisvoimin uudenlaista tapaa valmistaa synteettistä biometaania hiilidioksidista. Pilottihankkeessa Q Powerin biologinen metanointiteknologia hyödyntää St1:n biojalostamon jätepohjaisen etanolin tuotannosta talteen otettua hiilidioksidia. Q Powerin teknologialla saadaan tuotettua vedystä ja hiilidioksidista biometaania. Biologinen metanointiteknologia on kehitetty hyödyntämällä suosta eristettyä mikrobistoa. Biometaania käytetään esimerkiksi uusiutuvana polttoaineena liikenteessä, biokaasuna sekä nesteytettynä laivaliikenteessä.

Pilotti toteutetaan St1:n Vantaan Etanolix®-biojalostamolla, jossa tuotetaan leipomojätteistä edistynyttä etanolia liikenteen polttonesteeksi. Q Powerin metanointiyksikkö on integroitu biojalostamoon. Pilottivaihe kestää Vantaalla kolme kuukautta ja sen aikana konseptia testataan sekä tarkennetaan sen teknistaloudellista skaalattavuutta. Pilottiyksikköön on liitetty myös tankkauspiste, josta tankataan suoraan prosessissa tuotettua biometaania pilottiin osallistuviin kaasuautoihin.  

Q Powerin tekniikka tarjoaa konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan. Biometaanilla tulee suuressa mittakaavassa olemaan keskeinen merkitys erityisesti raskaan liikenteen uusiutuvana liikenteen polttoaineena sekä laivaliikenteessä. Konsepti tarjoaa myös energian varastointimahdollisuuden ja voi siten toimia uusiutuvan energian säätövoimana. 

”Meille päästöt ja jätteet ovat raaka-aineita, joita hyödyntämällä voidaan merkittävästi lisätä kestävää biometaanin tuotantoa. Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että käynnistetyn pilotin myötä voimme yhdessä St1:n kanssa testata konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan teollisessa ympäristössä”, toteaa Q Powerin uusi toimitusjohtaja Eero Paunonen. 

”Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää sekä kestäviä polttoaineita että jo ilmakehässä olevan hiilen sitomista. Q Powerin teknologiassa on erittäin suuri potentiaali erilaisten teollisuusprosessien hiilidioksidin muuntamiseksi kestäviksi polttoaineiksi. Näemme konseptin erittäin mielenkiintoisena niin omien öljyn- ja biojalostamoidemme kuin muunkin teollisuuden hiilidioksidivirtojen hyödyntämisessä kestävinä polttoaineina”, sanoo St1:n biojalostusliiketoiminnan johtaja Patrick Pitkänen. 

Lisätietoja

Q Power, toimitusjohtaja Eero Paunonen, eero@qvidja.fi, puh. 044 4252260

St1 Oy, biojalostustoiminnan johtaja Patrick Pitkänen,
patrick.pitkanen@st1.fi, puh. 040 775 6200

Q Power on kehittänyt patentoidun, mikrobipohjaisen uusiutuvan energian varastointimenetelmän, sekä hiiltä päästämättömän tavan käsitellä vaikeita hiilipohjaisia sivuvirtoja ja jätteitä energiaksi. Täysin uusi teknologia, korkea hyötysuhde ja ilmastoystävällinen hiilitase ovat nostaneet yrityksen globaalisti kiinnostavaksi. Yrityksen ovat perustaneet Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta, ja sen kehitystyö on tehty Qvidja Kraftissa. Kansainvälistymistä ajatellen toiminta jatkuu Q Power -brändillä. 

St1 Nordic Oy on pohjoismainen energiakonserni, jonka visiona on olla CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten jätepohjaisiin edistyneisiin etanolipolttonesteisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1300 St1- ja Shell-huoltoasemaa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja sen palveluksessa on yli 750 henkilöä. www.st1.eu

 

arrow-right
Edellinen
Kryptovaluuttaa kaupataan huijaustarkoituksissa Mika Anttosen nimissä

20.08.19

Seuraava
St1 Nordic Oy:n välitilinpäätöstiedote tammi-kesäkuu 2019

30.08.19

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki