St1:n geolämpöhanke etenemässä kohti pilottilaitoksen rakentamista

Luotausreiän analyyseistä lupaavat tulokset

Energiayhtiö St1:n geotermisen lämmöntuotannon pilottihanke  Espoossa etenee suunnitellusti. Otaniemessä Fortumin lämpölaitoksen alueella suoritetun kahden kilometrin syvyisen luotausreiän tutkimus ja kivinäytteiden analysointi on tuottanut lupaavia tuloksia, joiden perusteella syvältä Suomen maaperästä on mahdollista saada päästötöntä geotermistä lämpöä.

Luotausreiän analysointivaiheessa on kerätty varsinaisten syvälämpökaivojen poraukseen tarvittavia tietoja maaperästä. Analyysien mukaan lämpötilat maaperässä ovat odotusten mukaisia: kahden kilometrin syvyydessä lämpöä on jo yli 38 astetta, mikä todentaa hankkeen toteuttamismahdollisuudet.

St1:n tavoitteena on aloittaa seitsemän kilometrin syvyyteen ulottuvien syvälämpökaivojen poraustyömaan rakentaminen ensi vuoden alkupuolella ja Suomen ensimmäisen geotermisen lämmöntuotannon pilottilaitoksen arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. Fortum tulee ostamaan laitoksessa tuotetun lämmön kaukolämpöverkkoonsa ja pystyy kattamaan sillä jopa 10 % kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Espoon geolämpöhanke on yksi Suomen uusiutuvan energian merkittävimmistä kärkihankkeista, joka tuo maahamme aivan uuden ja täysin päästöttömän vaihtoehdon kaukolämmöntuotantoon. Pilottihankkeen etenemisellä on huomattava merkitys maamme energiaomavaraisuudelle ja päästöjen vähentämiselle, sillä kaukolämpö on maamme yleisin lämmitysmuoto ja 2,7 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa.

”Geolämpöprojektimme on otettu erittäin positiivisesti vastaan. Erinomainen yhteistyö Espoon kaupungin, viranomaisten ja päättäjien kanssa on sujunut ripeästi. Innovaatiorahoituskeskus Tekes on lähtenyt hankkeeseen mukaan ja odotamme Työ- ja elinkeinoministeriön myönteistä päätöstä. Toivomme pääsevämme poraamaan mahdollisimman pian varsinaisia lämpökaivoja, sillä tämä uusiutuvan energian ja uuden energiateknologian demonstraatioprojekti voi mullistaa Suomen kaukolämmöntuotannon”, toteaa St1:n energiajohtaja Jari Suominen.

Vuoden paras innovaatio kaukolämpöalalle

St1:n geolämpölaitoshanke valittiin Kaukolämpö 2015 -tapahtumassa 27.11.2015 Vuoden parhaaksi innovaatioksi kaukolämpöalalle. Kilpailun tavoitteena oli hakea uusia teknisiä ratkaisuja, palveluita tai liiketoimintamalleja kaukolämmön tuotantoon, käyttöön, jakeluun tai kulutukseen liittyen. Kilpailun tuomariston mukaan St1:n hankkeessa yhdistyvät loistavasti kilpailukyvyn parantaminen, ympäristönäkökohdat ja aivan uusi mahdollisuus kaukolämmön tuotantoon. Innovaatio palvelee kaukolämpöyhtiöitä yhä kiristyvien ympäristövaatimusten, kannattavuuden sekä lisääntyvän kilpailun kentässä. Innovaatio lisää kaukolämmön kilpailukykyä energiakentällä ja alentaa kaukolämmön tuotantokustannuksia nykyisten polttotekniikkaan perustuvien laitosten tasosta.

Lisätietoja

St1, energiajohtaja Jari Suominen, puh. 010 557 2371, jari.suominen@st1.fi
St1, tuotantojohtaja Tero Saarno, puh. 050 373 1923, tero.saarno@st1.fi
www.st1.fi/deepheat

arrow-right
Edellinen
Edullinen etanoliautoilu nyt mahdollista sadoille tuhansille bensiiniautoilijoille

25.11.15

Seuraava
Kajaanin Cellunolix®-etanolitehtaan rakentaminen etenee aikataulussa

12.01.16

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki