Edullinen etanoliautoilu nyt mahdollista sadoille tuhansille bensiiniautoilijoille

Maassamme on LVM:n teettämän arvion mukaan noin 700.000 vanhaa bensiinikäyttöistä autoa, jotka on mahdollista muuntaa myös kotimaista etanolia käyttäviksi flexifuel-autoiksi. Trafin lokakuussa tekemän linjauksen ansiosta etanolikonvertoidun auton muutoskatsastusta varten ei enää tarvita kallista ajoneuvokohtaista asiantuntijalausuntoa, vaan muunnossarjan valmistajan tyyppikohtainen selvitys riittää.

Käytännössä etanolimuunnosmahdollisuus koskee ennen 1.1.2007 käyttöön otettuja bensiiniautoja. Muutos flexifuel-autoksi voidaan tehdä edullisesti Suomessa kehitetyn etanolimuunnossarjan avulla. Lisäksi muunnetussa autossa tulee olla moottorinlämmitin. Etanolipolttonesteen tankkauspaikkojen määrä on myös kasvanut tasaisesti: kotimaista, bensiiniä reilusti halvempaa ja ympäristöä säästävää korkeaseosetanolia myydään jo yli 110 jakeluasemalla ympäri maata.

Etanolimuunnos maksaa itsensä takaisin

Tamperelaisen StepOne Tech Oy:n kehittämä eFlexFuel on ensimmäinen etanolimuunnossarja, joka täyttää vaaditut Euro 3 -päästönormit. Laitteen ansiosta auton tankkiin voi laittaa niin bensiiniä, korkeaseosetanolia kuin mitä tahansa niiden sekoitustakin.  Muunnossarja toimii täysin automaattisesti, joten autoilijan ei tarvitse säädellä sitä mitenkään. Ainoana maailmassa siinä on oppiva kylmäkäynnistystoiminto, joka helpottaa auton käynnistystä kylmällä säällä. Lisäksi StepOne Tech tarjoaa erillisen älypuhelinsovelluksen, jolla autoilija pystyy seuraamaan laitteen toimintaa.

Energiayhtiö St1 tuottaa biojätteistä ja -tähteistä etanolia useissa tehtaissa eri puolilla Suomea ja myy siitä valmistettua flexifuel-autoihin sopivaa RE85-polttonestettä jakeluverkostossaan St1- ja Shell-asemilla. RE85 maksaa tällä hetkellä alle euron litralta ja vaikka sitä pienemmän energiasisällön vuoksi kuluu enemmän kuin bensiiniä, polttoainekustannukset jäävät reilusti pienemmiksi kuin bensiinillä ajettaessa.

Autosta riippuen eFlexFuel-muunnossarjan hinta asennuksineen on vajaasta 400 eurosta 600 euroon. Keskimääräisellä ajokertymällä se maksaa itsensä takaisin säästettyinä polttoainekuluina noin vuodessa.

Hankekumppanien pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta

Suomalaiselle autoilijalle on etanolimuunnoshankkeen ja Trafin uuden katsastuslinjauksen myötä vihdoin tarjolla helppo vaihtoehto edulliseen ja ympäristöystävälliseen autoiluun. St1:n ja StepOne Techin panostusten lisäksi hankkeessa katsastuskumppanina on ollut K1 Katsastajat, jolla on koko maan laajuinen katsastusasemaverkosto ja valmis palvelutuote etanolimuunnossarjoja varten. Lisäksi POP-Vakuutus tarjoaa erillisen lisäturvavakuutuksen autoille, joihin on asennettu StepOne Techin eFlexFuel-muunnossarja.

”Olemme todella iloisia, että  Liikenne- ja viestintäministeriö purkaa määrätietoisesti sääntelyä, joka hidastaa uusiutuvan energian käytön kasvua suomalaisessa liikenteessä. Jätteistä valmistettu RE85-polttoneste vähentää autoilun fossiilisia hiilidioksipäästöjä jopa 80 %, joten etanolimuunnossarjojen yleistyminen mahdollistaa suomalaisen autokannan päästöjen vähentämisen nopeasti ja edullisesti. Etanoliautoilussa yhdistyy monta myönteistä asiaa niin yksittäisen autoilijan kuin koko Suomenkin kannalta: pienempien polttoainekulujen ja ympäristöhyötyjen lisäksi se tukee kotimaista osaamista ja työtä”, toteaa St1:n markkinointijohtaja Harri Tuomaala.

Lisätietoja

St1 Oy, markkinointijohtaja Harri Tuomaala
010 557 2352, harri.tuomaala@st1.fi
www.st1.fi

StepOne Tech Oy, myyntijohtaja Tuomo Isokivijärvi
044-786 1266, tuomo.isokivijarvi@steponetech.fi
www.eflexfuel.fi

K1 Katsastajat Oy, tekninen johtaja Timo Ojala
040-865 6714 timo.ojala@applus.fi
www.k1katsastajat.fi

arrow-right
Edellinen
Norjalainen Smart Fuel AS siirtyy St1 Nordic Oy:n omistukseen

01.10.15

Seuraava
St1:n geolämpöhanke etenemässä kohti pilottilaitoksen rakentamista

10.12.15

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki