St1 rakentaa jätepohjaisen etanolin tuotantolaitoksen Ruotsiin

St1 Biofuels Oy toimittaa jätepohjaista liikenteen bioetanolia tuottavan Etanolix®-laitoksen North European Oil Trade Oy:lle Ruotsiin Göteborgiin. Etanolix®-laitos tuottaa liikennepolttonesteeksi tarkoitettua etanolia mm. alueen leipomoteollisuuden jätteistä, prosessitähteistä sekä kauppojen vanhentuneesta leivästä. St1:n Göteborgin öljynjalostamoalueella rakenteilla olevan laitoksen tuotantokapasiteetti on 5 miljoonaa litraa bioetanolia vuodessa. St1:n jalostamo tulee operoimaan Etanolix®-laitosta, joka integroidaan täysin jalostamon toimintoihin ja logistiikkaan. Laitoksen tuotanto käynnistyy vuoden 2015 alkupuolella.

St1:llä on Suomessa 4 Etanolix®-laitosta sekä yksi kauppojen ja kotitalouksien biojätteistä etanolia valmistava BionolixTM -laitos. Laitoksissa valmistetaan kotimaista etanolia biojätteistä ja elintarviketeollisuuden prosessitähteistä liikennekäyttöön.

Skaalautuva Etanolix®-konsepti vastaa biovelvoitteiden globaaleihin haasteisiin 

Göteborgin hanke on valittu mukaan Euroopan Komission Life+ ohjelmaan, jossa rahoitetaan mm. energiaan, ilmastoon, ympäristöasioiden hallintaan, teollisuuteen ja tuotantoon, jätehuoltoon sekä ympäristöpolitiikkaan liittyviä hankkeita. Projektissa ensimmäistä kertaa rakennetaan ja integroidaan olemassa olevaan öljynjalostamoon etanolintuotantolaitos, jossa tuotetaan kestävästi jäte- ja tähdepohjaista etanolia. Raaka-aineen ja tuotantoteknologian ansiosta Etanolix®-laitoksen tuottama etanoli on lähes hiilineutraalia. Laitos integroidaan täysin jalostamon toimintoihin ja logistiikkaan, jolloin saavutetaan lisäksi huomattavia synergiaetuja mm. hukkalämmön ja jäähdytyksen hyödyntämisessä sekä tuotteen jakelussa. Laitoksen operoinnista tulee vastamaan St1:n jalostamon henkilökunta.

”Jätteistä ja tähteistä etanolia tuottava Etanolix®-konseptimme on nyt valmis vientituote. Laitoksen rakentaminen Göteborgiin on meille merkittävä päänavaus kansainvälisille markkinoille. Etanolix®-konseptimme vastaa kasvavien biovelvoitteiden täyttämisen sekä jätteiden fiksun hyödyntämisen globaaleihin haasteisiin. Teknologiallamme valmistetun etanolin fossiiliset elinkaaripäästöt ovat käytännössä olemattomat”, toteaa St1 Biofuelsin myyntijohtaja Patrick Pitkänen.

Kyseessä on öljy- ja biopolttoaineiden tukkukauppaa harjoittavan NEOT:in ensimmäinen biopolttoaineiden tuotantolaitos. ”Omalla biopolttoaineiden tuotannolla vahvistamme biopolttoainehankintaamme ja tuemme strategiaamme kasvavien biovelvoitteiden täyttämisessä”, kertoo NEOT:in toimitusjohtaja Henrikki Talvitie. 

Lisätietoja:
St1 Biofuels Oy, www.st1biofuels.com
Patrick Pitkänen, Myyntijohtaja, puh. +358 105 574 734, patrick.pitkanen@st1.fi


North European Oil Trade Oy, www.neot.fi
Henrikki Talvitie, Toimitusjohtaja, puh. +358 107 680 855, henrikki.talvitie@neot.fi 

St1 Refinery AB Life+ project, http://www.st1.se/st1-contact#.U3BdDNGKBCo
Linda Werner, Technical Manager, puh.+46 31 744 6261, linda.werner@st1.se

arrow-right
Edellinen
Kahdeksan voimalan tuulipuiston rakentaminen alkaa Siikaisissa

20.03.14

Seuraava
Cellunolix®-etanolitehtaan rakentaminen alkaa Kajaanissa

14.08.14

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki