St1 avaa uuden biokaasulaitoksen Ruotsissa – lisää investointeja uusiutuvaan energiaan

St1 jatkaa biokaasuinvestointejaan Pohjoismaissa avaamalla uuden jalostus- ja nesteytyslaitoksen Boråsissa, Ruotsissa. Laitos vihittiin virallisesti käyttöön 30. tammikuuta.

St1:n uusi laitos on osa kokonaisuutta, jossa biokaasua tuotetaan Boråsin alueen ruokajätteestä ja jätevesilietteestä. St1 jalostaa ja nesteyttää uudessa laitoksessaan raakakaasua, jonka Borås Energi och Miljö toimittaa biokaasulaitokseltaan. Biokaasu myydään markkinoilla ajoneuvokäyttöön. Nesteytettyä biokaasua, joka kestää pidemmän kuljetuksen, tullaan myymään Pohjoismaissa.

St1:lle on jo aiemmin siirtynyt Borås Energi och Miljön aiemmin omistamat julkiset kaasun tankkausasemat sekä jäteautojen kaasun tankkausasema. Yhteistyö on tiivistä koko tuotantoprosessin ajan.

”Olemme tyytyväisiä kumppanuuteen ja yhteistyöhön Borås Energi och Miljön kanssa, sillä jaamme yhdessä prosessin aina raakakaasun tuotannosta biokaasun jalostamiseen ja nesteyttämiseen”, St1:n biokaasutuotannon johtaja Fredrik Åkesson kertoo.

Vuonna 2024 St1 avaa useita nestemäisen biokaasun tankkausasemia eri puolille Pohjoismaita, myös Suomeen, ja uuden 60 GWh:n vuotuiseen tuotantokapasiteettiin yltävän laitoksen avulla St1 pystyy vastaamaan nestemäisen biokaasun kasvaneeseen kysyntään.

”Tuotantomme laajentaminen tarjoaa meille mahdollisuuden avata uusia nestemäisen biokaasun asemia ja vastata markkinoiden kysyntään. Yhteistyökumppanuutemme Borås Energi och Miljön kanssa on myös tärkeä osa panostuksessamme biokaasuun”, St1:n biokaasuliiketoiminnasta vastaava johtaja Matti Oksanen kertoo.

”Yhteistyömme ansiosta voimme yhdessä luoda Boråsin biokaasun avulla suuremman ilmastohyödyn verrattuna siihen, että olisimme jatkaneet hanketta yksin. Borås Energi och Miljö jatkaa Boråsin alueen ruokajätteen ja jätevesilietteen mädätystä, ja St1 jalostaa kaasun ja toimittaa biokaasun markkinoille. Yhteistyö perustuu siihen, että kumpikin osapuoli tekee arvoketjussa sitä, mitä se parhaiten osaa”, kertoo Magnus Kårestedt, Borås Energi och Miljön toimitusjohtaja.

Biokaasu on tärkeä osa yhteiskunnan energiasiirtymää, ja St1 aikoo laajentaa edelleen biokaasuliiketoimintaansa Pohjoismaissa kasvattamalla paineistetun ja nestemäisen biokaasun tuotantoa, lisäämällä tankkausasemien lukumäärää sekä strategisten yhteistyöhankkeiden ja yritysostojen avulla, jotka vahvistavat yhtiön biokaasuliiketoimintaa markkinoilla.

Lisätietoja:
St1, Matti Oksanen, kaasuliiketoiminnan johtaja, puh.
+358 40 483 6035, matti.oksanen@st1.com

St1 Nordic Oy on energiakonserni, jonka visiona on olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten edistyneisiin biopolttoaineisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1270 St1- ja Shell-huoltoasemaa ja kaasun tankkauspistettä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja sen palveluksessa on yli 1000 henkilöä. www.st1.com

arrow-right
Edellinen
Aneo, HitecVision and St1 join forces with the intention to consolidate ownership in Biokraft International, which would trigger a mandatory bid obligation

18.12.23

Seuraava
Ladulle tieltä - St1:n hiihtotempaus tukee autoilijoiden tiehyvinvointia

19.02.24

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki