St1 rakentamassa raskaalle liikenteelle biokaasun tankkauspisteitä Suomessa

Energiayhtiö St1 on tuomassa nesteytetyn biokaasun (LBG) myyntiin valikoiduille asemilleen. Tankkauspisteet ovat rakenteilla ja ne on tarkoitus avata vuodenvaihteessa. St1:n tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen biokaasuasemien tankkausverkosto raskaalle liikenteelle. St1:llä on jo nyt merkittävä biokaasun tankkausverkosto sekä tuotantolaitoskokonaisuus Ruotsissa. Myös Suomeen on suunnitteilla omaa biokaasun tuotantoa.

Shell Mäntsälän ja Shell Hämeenlinna Iittalan yhteyteen avautuvissa tankkauspisteissä voi tankata LBG:tä eli nesteytettyä biokaasua, joka on tarkoitettu raskaalle liikenteelle. Biokaasun käytöllä raskaassa liikenteessä voidaan saavuttaa huomattava päästövähenemä, joka on jopa 90 prosenttia verrattuna perinteiseen dieseliin.

”Tuomme tuotteen markkinoille, koska biokaasulla on hyvät edellytykset auttaa asiakkaitamme harjoittamaan vastuullista ja kustannustehokasta liiketoimintaa pitkälle tulevaisuuteen. Nesteytetyn biokaasun avulla yritysasiakkaamme voivat tehokkaasti vähentää logistiikkaketjunsa päästöjä, sanoo St1:n B2B myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Reinekari.

”Biokaasulla on merkittävä rooli St1:n omassa energiatransitiossa. Lisäksi se kiihdyttää erityisesti raskaan liikenteen siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvan energian vaihtoehtoja sekä vähentää riippuvuutta tuontipolttoaineista. Olemme Ruotsissa markkinajohtaja biokaasuliiketoiminnassa ja on hienoa laajentaa tuotteen jakelua nyt myös Suomeen", St1:n kaasuliiketoiminnan johtaja Matti Oksanen kertoo.

St1:n verkostoon Suomessa kuuluu kaikkiaan noin 450 St1- ja Shell-asemaa, joista runsas puolet on automaattiasemia. Raskaan kaluston D-pisteitä on lähes 50. St1:llä on raskaalle liikenteelle uusiutuvana polttonestevaihtoehtona myös HVO-diesel, jota voi tankata verkoston 34:llä asemalla.

St1:llä vahvaa osaamista niin biokaasun tuotannosta kuin jakelusta

St1 on jo nyt Ruotsin johtava biokaasutoimija tieliikennesegmentissä. Biokaasutoiminnot sijaitsevat eteläisen Ruotsin kaupunkialueilla ja Tukholmassa. Yhtiö tuottaa, tuo ja vie biokaasua ja toimittaa sitä asiakkaille useiden myyntikanavien kautta.

Lisäksi St1:llä on kuusi biokaasun tuotanto- ja jalostuslaitosta Ruotsissa. Niistä kaksi, Söderåsen Bioenergi AB ja Falkenbergs Biogas AB ovat enemmistöomistettuja tytäryhtiöitä.  Lisäksi St1 rakentaa parhaillaan biokaasun jalostus- ja nesteytyslaitosta Ruotsin Boråsiin. Biojalostamon odotetaan aloittavan toimintansa vuodenvaihteessa 2024.

Suomessa St1 on perustanut elintarvikeyhtiö Valion kanssa yhteisyrityksen Suomen Lantakaasu Oy:n, jonka tavoitteena on tuottaa maitotilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua liikenteen polttoaineeksi. Suomen Lantakaasu Oy suunnittelee Suomen tähän mennessä suurimman biokaasu- ja nesteytyslaitoksen rakentamista Pohjois-Savoon. Laitoksen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2026.

 

Lisätietoja:

St1, Mikko Reinekari, B2B myynti- ja markkinointijohtaja
puh. 010 557 4713,
mikko.reinekari@st1.com

St1, Matti Oksanen, kaasuliiketoiminnan johtaja,
puh. +358 40 483 6035, 
matti.oksanen@st1.com

 

St1 Nordic Oy on energiakonserni, jonka visiona on olla johtava CO2-hyvän energian valmistaja ja myyjä. Konserni tutkii ja kehittää taloudellisesti kannattavia ja ympäristön kannalta kestäviä energiaratkaisuja. St1 keskittyy polttonesteiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten edistyneisiin biopolttoaineisiin ja teolliseen tuulivoimaan. Konsernilla on kaikkiaan 1290 St1- ja Shell-huoltoasemaa ja kaasun tankkauspistettä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. St1:n pääkonttori on Helsingissä ja sen palveluksessa on yli 1000 henkilöä. www.st1.com

arrow-right
Edellinen
St1:n Marokon metsityspilotin tulokset vahvistavat: hiilinieluja voidaan luoda jopa kuivissa olosuhteissa

16.05.23

Seuraava
Lea Rankinen nimitetty Sustainability, Communications and Public Affairs Business Unit Lead -tehtävään St1 Nordic Oy:ssä

30.06.23

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki