TuuliWatin 27 uutta tuulivoimalaa tuotannossa Simossa

Suomalainen TuuliWatti Oy on saanut valmiiksi uudet tuulivoimahankkeensa Simon kunnassa. Leipiön tuulipuisto laajeni  13:lla ja Onkaloperän kolmella tuulivoimalalla. Halmekankaalle rakennettiin uusi 11 voimalan puisto. Hankkeiden myötä yhtiöllä on nyt Simossa kaikkiaan 37 modernia tuulivoimalaa, joiden vuosituotanto nousee yhteensä 425 gigawattituntiin. Se vastaa noin kaksinkertaisesti Simon, Kemin ja Keminmaan alueen yhteenlaskettua sähköenergian kulutusta.

Simo on uusiutuvan energian edelläkävijäkunta, jonne TuuliWatti rakensi ensimmäisen teollisen tuulipuistonsa vuonna 2012.  Viiden vuoden aikana TuuliWatti on laajentanut tuotantoaan paikkakunnalla. Nyt lähes kolmannes yhtiön 130 voimalasta tuottaa puhdasta tuulisähköä Simossa.

”Ilman Simon kaltaisia kuntia, joissa ymmärretään uusiutuvan energian mahdollisuudet, emme olisi pystyneet luomaan Suomeen tätä puhtaan energian tuotantomuotoa. Etenkin näin Suomen 100-vuotisjuhlavuonna voimme olla ylpeitä ja kiitollisia siitä, että saamme olla mukana turvaamassa maamme tulevaisuutta kotimaisella uusiutuvalla energiantuotannolla”, kiittää TuuliWatin toimitusjohtaja Jari Suominen.

Simon uudet 3,45 MW:n tuulivoimalat ovat tuuliturbiinitoimittaja Vestaksen toimittamia. Niiden sähköntuotanto siirretään TuuliWatin rakennuttaman 110 kV:n voimajohdon kautta Kemijoen Taivalkosken voimalaitoksen sähköasemalle ja edelleen valtakunnanverkkoon.

TuuliWatin perinteen mukaan uusilla tuulivoimaloilla on paikalliset nimikkokummilapset, joiden mukaan voimalat on nimetty. Omat nimikkovoimalansa saavat tänään pidettävässä avajaistilaisuudessa kaksoset Veeti ja Vilho sekä Hugo, Ronja, Luka, Samuli, Mette, Viljami, Eeli, Iina, Patrik, Eino, Aamu, Elsa, Sanni, Emma, Amanda, Jussa, Eetu, Linda, Sanni, Nina, Julius, Väinö, Tuukka, Kalle ja Jonas.

Uusiutuvan energian kunta Simo luottaa kotimaiseen kumppaniin

”Olemme iloisia ja ylpeitä TuuliWatti Oy:n yhteistyöstä ja Simon kunnan kautta historian suurimman investoinnin toteuttamisesta Simoon. Me olemme halunneet profiloitua uusiutuvan energian kuntana ja tuulivoima on meille luonnollinen valinta. Luottamus kotimaiseen yhteistyökumppaniimme on näkynyt hankkeiden nopeassa ja vastuullisessa, paikallisuuden huomioon ottavassa toteuttamisessa. Vastuullisuus on olennainen osa luottamusta - nyt ja erityisesti tulevaisuudessa”, korostaa Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila.

Marttilan mukaan 27 tuulivoimalan rakentaminen vajaassa kahdessa vuodessa on tuonut piristävää elinvoimaa ja vilkkautta kuntaan. ”Jatkotoiveena on tietenkin huoltotoimintojen keskittäminen Simoon. Erityisen ilahtunut olen simolaisten lapsiperheiden positiivisesta suhtautumisesta 27 pikkukummin nimeämiseen”, Vivi Marttila toteaa.

Lisää uusiutuvaa sähköä ja selkeitä pelisääntöjä sen tuottamiseen tarvitaan

TuuliWatti saa tänä vuonna valmiiksi monivuotisen investointiohjelmansa. Yhtiö varautuu samalla rakentamaan lisää tuulivoimaa. Myös Simossa on vireillä Leipiön tuulipuiston laajentaminen vielä 28 uudella voimalalla.

”Edelleenkin viidennes Suomen sähköstä tuodaan ulkomailta, joten omavaraisuuteen on meillä vielä matkaa. Fossiilisen sähköntuotannon korvaaminen uusiutuvalla on yksi nopeimmista ja kustannustehokkaimmista tavoista vähentää päästöjä. Koko tuulivoima-ala odottaa uutta  uusiutuvan sähköntuotannon kansallista kilpailutusta, joka johtaa kustannustehokkaaseen siirtymiseen kotimaiseen uusiutuvaan sähköön. Toivomme, että maahamme mahdollisimman pian saadaan selkeä ja kaikkia uusiutuvan energian tuotantomuotoja tasapuolisesti kohteleva kannustin”, Jari Suominen linjaa.

Lisätietoja

TuuliWatti Oy, toimitusjohtaja Jari Suominen, puh. 010 557 2371, jari.suominen@tuuliwatti.fi
Simon kunta, kunnanjohtaja Vivi Marttila, puh. 050-575 5450, vivi.marttila@simo.fi

TuuliWatti Oy on energiayhtiö St1:n ja S-ryhmän S-Voiman omistama teollisen tuulivoiman yhteisyritys. S-Voiman omistavat SOK ja alueosuuskaupat. Vuonna 2009 perustettu TuuliWatti on Suomessa alan johtava toimija, joka vuonna 2016 tuotti 25,4 % maamme koko tuulivoimatuotannosta. Vahvaan osaamiseen ja uusimpaan tuulivoimateknologiaan panostava TuuliWatti tähtää tuulivoimatuotannon laajentamiseen. www.tuuliwatti.fi

arrow-right
Edellinen
Uusi St1-asema avattu Helsingin Kivikkoon

24.07.17

Seuraava
St1 kutsuu koolle energiapoliittisen tulevaisuusfoorumin

24.08.17

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki