Suomen suurin tuulivoimapuisto täydessä tuotannossa Kalajoella

TuuliWatti Oy:n rakentama suurtuulipuisto Kalajoen Mustilankankaalla on nyt kokonaisuudessaan tuotannossa. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa alueelle rakennettiin 22 ja niiden valmistuttua laajennusvaiheessa kuusi tuuliturbiinitoimittaja Vestaksen 3,3 megawatin V126-tuulivoimalaa. Mustilankankaan 1.500 hehtaarin kaava-alueelle rakennettu kokonaisuus muodostaakin Suomen suurimman tuulipuiston, jonka kokonaisteho on 92,4 megawattia.

28 voimalan vuosituotanto on kaikkiaan noin 300.000 megawattituntia, mikä vastaa 140.000 suomalaisen kerrostalokaksion sähkönkulutusta. 

 

Suomalainen TuuliWatti on viime vuosina rakentanut eri puolille maata jo kymmenen teollista tuulivoimapuistoa, joissa toimii lähes sata modernia tuulivoimalaa. Voimaloiden yhteenlaskettu puhtaan tuulisähkön tuotanto kattaa 460.000 kerrostaloasunnon sähkön tarpeen ja niiden aikaansaama CO2-vähenemä on 700 miljoonaa kiloa vuodessa.

Kaksostytöt Ada ja Erica ja 26 muuta pienokaista saavat nimikkovoimalat

TuuliWatin perinteen mukaisesti Mustilankankaan tuulivoimaloilla on paikalliset nimikkokummilapset, joiden mukaan voimalat on nimetty. Pikkukummit ovat syntyneet maailmaan, jossa uusiutuva energia, kuten tuulivoima, on todellinen mahdollisuus kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan.

Omat nimikkovoimalansa saavat tänään tuulipuiston avajaisissa kaksoset Ada ja Erica sekä Aamos, Amelie, Aurora, Benjamin, Camilla, Eemi, Eino, Elmeri, Jimi, Julius, Konsta, Lasse, Leevi, Luna, Mikael, Neea, Neela, Niilo, Niklas, Rene, Sanni, Sara, Siiri, Ukko, Viivi ja Viljami. Tänä ja viime vuonna syntyneet pikkukummit ehtivät kasvaa täysi-ikäisiksi nimikkovoimaloidensa käyttöiän aikana.

Tuulivoimarakentaminen vauhdittaa Kalajoen kasvua

“Kalajoen kaupungin hyvään maineeseen sopii erinomaisesti myös se, että olemme pystyneet osoittamaan ilmastomuutosta hillitsevälle korvaavalle energiatuotannolle sopivia kaava-alueita. Tuulipuistoinvestoinnin rakennusvaiheen työllisyysvaikutukset vauhdittavat edelleen paikkakunnan kasvua. Suorien työllisyysvaikutusten lisäksi investointi näkyy esimerkiksi matkailukeskuksen yöpymisvuorokausien lisääntymisenä. Samalla Kalajoen satamasta on kasvanut Perämeren suurin tuulivoimarakenteiden tuontisatama”, Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari toteaa.

”Tuulivoimarakentaminen näkyy maisemassa ja tuulivoimaloiden muutkin ympäristövaikutukset on syytä ottaa kaavoituksessa huomioon. Jotta pystytään ylläpitämään positiivista suhtautumista tuulivoimaan, on äärimmäisen tärkeää, että maanomistajien kanssa toteutus sovitaan hyvässä yhteistyössä. Yleistä hyväksyttävyyttä lisää myös se, että jo pelkästään tuulivoimaloista kertyvä kiinteistövero on merkittävä lisä kaupungin tulopohjaan. Tämä tulopohjan kasvu auttaa pitämään yllä laadukasta kunnallista palvelutuotantoa heikommankin suhdanteen aikana”, Puoskari linjaa.

Suomeen saatava monipuolinen kotimainen sähköntuotantopaletti

Suomen sähköntuotannossa on isoja haasteita, kuten sähkön saannin varmistaminen kaikissa olosuhteissa. Tällä hetkellä sähköstämme tuodaan viidennes emmekä pysty itse tarvittaessa tuottamaan sitä riittävästi kattamaan talven kulutuspiikkiä. Fossiilisen, tuontipolttoaineisiin perustuvan sähkön osuus on edelleen lähes viidennes. 

TuuliWatti Oy:n toimitusjohtajan Jari Suomisen mukaan kansalliseksi tavoitteeksi onkin asetettava tuotantokapasiteetin varmistaminen, mahdollisimman kilpailukykyinen sähkön hinta ja monipuolinen kotimainen tuotantopaletti. ”Jotta tähän päästään, on tehtävä poliittinen päätös vuoden 2030 monipuolisesta sähköntuotantopaletista ja luotava pitkäjänteiset ohjauskeinot siihen pääsemiseksi. Päästökauppa on pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla liian hidas, epävarma ja kallis – eikä se ohjauskeinona johda investointeihin”, Suominen toteaa. ”Fiksuin tapa päästä tavoitteeseen on yhdistää kannustimet markkinaehtoisuuteen ja kilpailuttamalla saada siihen mukaan teknologianeutraalius ja kustannustehokkuus.”

Tuulivoimateknologinen kehitys yhdistettynä Suomen hyviin tuuliolosuhteisiin mahdollistaa merkittävän tuulivoiman lisärakentamisen tulevalla vuosikymmenellä. Tuulivoima tulee asettamaan pohjahinnan tuotetulle sähkölle, jota vastaan muut joutuvat kilpailemaan. Tuulivoiman osuuden voidaankin arvioida nousevan nykyisestä muutaman prosentin osuudesta vesivoiman ja biomassan rinnalle – muodostaen ainakin viidenneksen osuuden Suomen 2030 sähköntuotantopaletissa.

Lisätietoja

TuuliWatti Oy, toimitusjohtaja Jari Suominen, 010 557 2371, jari.suominen@tuuliwatti.fi
Kalajoen kaupunki, kaupunginjohtaja Jukka Puoskari, puh. 044-469 1200, jukka.puoskari@kalajoki.fi

TuuliWatti Oy on energiayhtiö St1:n ja S-ryhmän S-Voiman omistama teollisen tuulivoiman yhteisyritys. S-Voiman omistavat SOK ja alueosuuskaupat. Vuonna 2009 perustettu TuuliWatti on alan johtava toimija Suomessa ja tuotti vuonna 2015 reilun kolmanneksen Suomen koko tuulivoimatuotannosta. Vahvaan osaamiseen ja uusimpaan tuulivoimateknologiaan panostavan TuuliWatin mittava 500 megawatin  investointiohjelma tuo tuulivoima-kapasiteettia eri puolille maata lähivuosina. www.tuuliwatti.fi

arrow-right
Edellinen
St1 on allekirjoittanut aiesopimuksen Viken Skogin ja Treklyngenin kanssa Cellunolix® -etanolilaitoksesta Norjaan

19.08.16

Seuraava
St1 Nordic Oy:n välitilinpäätöstiedote tammi-kesäkuu 2016

31.08.16

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki