St1 teki investointipäätöksen geotermisen pilottilämpölaitoksen rakentamisesta Espoon Otaniemeen

St1:n geoterminen lämmöntuotannon hanke etenee seuraavaan vaiheeseen. St1 Deep Heat Oy on tehnyt investointipäätöksen pilottilämpölaitoksen rakentamisesta Espoon Otaniemeen. Seitsemän kilometrin syvyyteen kallioperään ulottuvien lämpökaivojen porausvaiheen on määrä alkaa maalis-huhtikuun vaihteessa.

Geoterminen lämpö on aivan uudenlainen, täysin päästötön vaihtoehto lämmöntuotantoon, joka voi mullistaa Suomen kaukolämmöntuotannon. Espoon pilottihanke onkin ensimmäisiä tämän hallituskauden uusiutuvan energian kärkihankkeita, jolle Työ- ja elinkeinoministeriö päätti myöntää investointitukea.  Myös innovaatiorahoituskeskus Tekes tukee merkittävästi hankkeeseen liittyvää tieteellistä tutkimusta. Yksi pilottihankkeen tavoitteista on kasvattaa suomalaista osaamista geotermisen lämmöntuotannon alueella hyödynnettäväksi tulevaisuudessa. Hanke valittiin myös Kaukolämpö 2015 -tapahtumassa vuoden parhaaksi innovaatioksi kaukolämpöalalle kilpailussa, jonka tavoitteena oli hakea alalle uusia teknisiä ratkaisuja, palveluita tai liiketoimintamalleja.

”Espoon geoterminen pilottilaitos on yksi energia-alan merkittävimmistä tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneista maassamme. On hienoa, että yhteiskunta on mukana tukemassa hanketta ja kehitystä, joka voi merkitä isoa harppausta kohti fossiilisista polttoaineista luopumista lämmöntuotannossa. Pääosin fossiiliseen energiaan perustuva kaukolämpö on yleisin lämmitysmuoto Suomessa. Pilottihankkeen on mahdollista tarjota kaukolämmöntuotantoon uusiutuva, päästötön energialähde, joka voidaan jakaa suoraan olemassa olevaan kaukolämpöverkostoon”, St1:n energiajohtaja Jari Suominen toteaa.

Kumppaniksi syvälämpökaivojen poraamiseen St1 Deep Heat on kilpailutuksella valinnut Strada Energyn. Geotermiseen poraukseen erikoistuneen englantilaisyrityksen ammattilaisilla on useiden vuosikymmenten kokemus vaativista projekteista ja käytössään patentoitu teknologia, jolla pystytään poraamaan syvälle Suomen kovaan, graniittiseen kallioperään. Myös Stradan toimintatapa ja kustannustehokkuus soveltuvat hyvin Espoon hankkeeseen. 

Strada Energyn toimitusjohtaja Glenn Baldwin kertoo, että yhtiö on hyvin tyytyväinen kumppanuudesta St1 Deep Heatin kanssa. “Olemme hyvin  iloisia yhteistyöstä St1 Deep Heatin kanssa toteuttaessamme tätä uraauurtavaa ja ympäristön kannalta merkittävää eurooppalaista projektia. Stradan ainutlaatuinen patentoitu uppovasarajärjestelmä yhdistettynä vesivaratekniikkaan mahdollistaa kustannustehokkaan ja nopean porauksen graniittiin jopa yli 7 kilometrin syvyyteen. Toivomme pitkää yhteistyötä St1:n kanssa, joka kuuluu mailman huippuihin toteuttaessaan uusiutuvan energian visiotaan”, Baldwin jatkaa.

Lämpökaivojen porausvaiheen arvioidaan kestävän noin kuusi kuukautta. Pilottilämpölaitoksen  arvioidaan valmistuvan vuonna 2017. Fortum tulee ostamaan laitoksessa tuotetun lämmön kaukolämpöverkkoonsa ja pystyy kattamaan sillä jopa 10 % kaukolämmön tarpeesta Espoon alueella.

Lisätietoja

St1 Nordic Oy, uusiutuvan energian johtaja Jari Suominen, puh. 010 557 2371, jari.suominen@st1.fi
St1 Deep Heat Oy, tuotantojohtaja Tero Saarno, puh. 050 373 1923, tero.saarno@st1.fi

www.st1.fi/deepheat

arrow-right
Edellinen
St1 ja IVT aloittavat yhteistyön uusiutuvan energian lämmitysratkaisuissa

25.01.16

Seuraava
Kajaanin Cellunolix® -laajennushanke YVA-kuulutukseen

21.03.16

Liittyvät artikkelit

Lue kaikki